Yaz Aylarında Hastalıklar :
Yaz aylarında bazı hastalıklarla daha sık karşılaşırız, vücudumuzun daha fazla sıvı kaybetmesi pek çok rahatsızlıkları da beraberinde getirir. Kendimizi dışarı attığımız bu günlerde de piknikte ya da doğada zaman geçirirken sık karşılaşılan böcek sokmaları, yılan sokmaları, sıcak çarpmaları havuz ve denizden bulaşan bazı hastalıklar, bağırsak ve mide rahatsızlıkları ve tabii daha da önemli olarak boğulmalar ve besin zehirlenmelerine de daha sık maruz kalırız.
Bu hastalıkların çoğundan bünyesi daha zayıf olan yetişkinler ve çocuklar daha kolay etkilenebilirler.
Çok yoğun sıcaklar yaşadığımız bu günlerde özellikle dışarıda yediğimiz yiyeceklere daha dikkat etmeliyiz. Bazı yiyecekler diğerlerine göre çok daha kolay bozulur ve örneğin tavuk gibi besinlerin zehirlenmesi de ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir.
Ayrıca sıcaklarda bazı besinlerin tüketilmesi de vücudu yorabilir, ağır gelebilir ve tansiyon, şeker gibi rahatsızlıklar da ise çok daha etkili olabilir.
Vücudun çok sıvı kaybettiği günlerde ise insanlar susadıklarından bazen vücutlarına aldıkları içeceklerin nereden geldiğine, hijyenine çok dikkat etmezler bu da bağırsak enfeksiyonları oluşmasına yol açabilir.
İshal ve kusmalar da vücuda bol bol temiz kaynaklı yerlerden sıvı alınmalıdır ve bu etkiler geçmez ve artarsa mutlaka hastaneye gitmenizde fayda vardır. Sıvı kaybı oldukça tehlikelidir.
Yaz aylarında eğlence ve alkol dozunu kaçırmaya müsait olan pek çok insan da sıcağında etkisiyle daha fazla rahatsızlık çeker ve alkol komasına girebilir, alkol çarpması yaşayabilir, bu nedenle yemek, alkol, güneş, deniz her şeyin dozunu dikkatlice ayarlayarak daha eğlenceli bir tatil geçirebilirsiniz.
Böcek ve yılan sokmalarında da mutlaka hastaneye gitmeniz gerekebilir. Bazı böcekler zehirli oldukları için, bazıları da alerjik reaksiyonlara neden olabileceği için tehlikeli olabilirler ve acil müdahaleye ihtiyaç duyulabilir.
Ülkemizde özellikle bazı yörelerde daha sık görülen ve oldukça tehlikeli olabilen kenelere karşı da dikkat etmeli ve kene ısırması ile karşılaşıldığında hiç ellemeden hemen en yakın sağlık kuruluşuna gidilip keneyi de burada çıkarttırmalısınız. Aynı şekilde akrep, yılan gibi hayvanların ısırıkları da vakit kaybetmeden mutlaka bir uzmana gösterilmelidir.
Havuz ve denizden kapabileceğiniz hastalıklar da çok fazladır, hijyenik olmayan havuzlarda özellikle çocuklar ve hamilelerin hastalık kapma ihtimalleri oldukça yüksektir. Deniz, havuza göre daha sağlıklı ve güvenlidir ancak yine de bazen denizden de bulaşan hastalıklarla karşılaşabilirsiniz. Temizliğinden emin olamadığınız havuz ya da denize girmemeye en azından çocuklarınızı böyle yerlere sokmamaya özen gösterebilirsiniz.
Çok iyi yüzme bilmeyen kişiler bilmediğiniz sularda ya da bilmediğiniz denizde çok daha dikkatli olmalıdır. Özellikle de kronik rahatsızlıklarınız, kalp hastalığı gibi sorunlarınız varsa denizde fazla açılmamaya özen göstermelisiniz. Böyle durumlarda boğulma sorunu ile karşılaşma ihtimali artmaktadır.
Kronik hastalığı olanlar, yaşlılar, kalp hastaları, hamileler, çocuklar, tansiyon hastaları sıcak ve güneşten de çok daha fazla etkilenirler bu nedenle özellikle güneşin daha fazla kendini hissettirdiği öğlen 11:00 ve 16:00 arası güneşte kalmamaya özen göstermemeliler.
Güneşin zararlı UV ışınlarının neden olabileceği cilt hasarlarına karşı cildinizi de uygun bir ürünle korumaya yardımcı olmanız de cilt sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Bir de şunu unutmayın, çocukların ciltlerinde sadece çocuklara özel ürünler kullanarak daha iyi etki elde edebilir ve cildini daha iyi korumuş olursunuz.
Sıcaklarda aşırı terleyen vücutlar serinlemek için soğuk ortamlara girdiğinde de üşütmelere, eklemlerde rahatsızlıklara, boyun ve bel tutulmalarına neden olabilmektedir.
Sadece biraz daha dikkat ederek tatilinizi, yaz aylarının güzellikleriniz zehir etmeyi engellemiş olursunuz, herkese eğlenceli ve keyifli bir yaz dileriz.