PLASTİK KULLANIMININ ZARARLARI
Teknolojinin gelişmesi, hayat şartlarının değişmesi, insan hayatını ve alışkanlıklarını da değiştirdi. Çoğu insan kendisini, tempolu bir yaşam akışının içinde buldu. Bu hızlı hayat şartları, çoğu insanı paketlenmiş, hazır gıdalara yöneltti.
Hayatı kolaylaştırmak için insanlar, hazır gıdaların yanında, bunları saklama biçimleri de geliştirdiler. Yıllardır kullanılan plastik ürünler, günümüzde şekil ve amaç değiştirmeye başladı. Farklı ve ilgi çekici hale geldi. Plastik kaplar, insanlar tarafından oldukça fazla tercih edilmeye başladı.
Canlı ve çarpıcı renklere ve birbirinden farlı özelliklere sahip plastik kaplar her eve girmeye başladı. Plastikler, ilgi çekici hale geldi, cıvıl cıvıl renkleri ve farklı şekilleriyle. Ucuz, hafif ve pratik olmasıyla dikkat çeken plastikler, yiyecekleri saklama kabı olarak, fazlaca kullanılmaya başladı.
Damacana sulardan, saklama kaplarına, tek kullanımlık çatal, bardak, bıçaklara, biberonlar, buzdolabı poşetleri, çöp poşetleri ve gıda ambalajlarına kadar, çoğu şeyde, plastikler hayatımızın içinde.
Plastiklerin içinde bulunan kimyasallar, gıda ile temas ettiğinde, maalesef gıdaya geçerler. Bu durum sıcaklığa bağlıdır. Sıcaklık arttıkça, zararlı maddelerin yiyeceğe geçişi daha kolay olur. Bu yüzden yağlı ve sıcak gıdaların, plastik kaplarda saklanması daha zararlıdır. Plastiklerin içinde bulunan kimyasalların, yiyecekle teması, insan sağlığı açısından oldukça tehlikelidir.
Özellikle de plastikpoşetler, en sık kullandığımız ürünler arasındadır. Marketlerden aldığımız poşetler, Pazar torbaları, buzdolabı poşetleri, çöp poşetleri, genelde hep plastiktendir. Geri dönüşümü olmayan plastikler, çok ciddi çevre sorunlarına yol açıyor. Bu plastik atıklar, sadece çevreye ve bize değil, hayvanlara bile zarar veriyor.
Plastik kullanımını azaltarak ya da bu konuda biraz daha bilinçli davranarak, daha kaliteli yaşama fırsatı elde edebiliriz.
En azından plastik torba kullanımı azaltabiliriz. Kendimize file ya da bez torbalar edinebiliriz. Meyve sebzelerinizi kağıtta ya da sağlıklı kaplarda saklayın.
Cam, sağlıktır, plastik kaplar yerine cam kaplar kullanmayı alışkanlık haline getirin. Plastik kapların cazibeli renklerine, çekici özelliklerine kanmayın. Sağlıklı kaplar kullanmaya özen gösterin.
Tüm bunlara alışmak kolay olmayabilir. Ancak daha yaşanılabilir bir dünya için, çocuklarımızı daha iyi bir hayat bırakmak için, küçük bir adım atabiliriz.