Lezzetli Reçeller:
Yaz aylarının bitmesine yakın, halen geleneklerine bağlı, becerikli, vakti bol ve sağlığı yerinde olan anneler kışa hazırlık yaparlar.
Reçeller yapılır, tarhanalar dökülür, salçalar pişirilir ve erişteler kesilir.
Evde hazırladığınız ve özellikle kendi ellerinizle yaptığınız her yiyecek çok lezzetli, sağlıklı ve aynı zamanda besleyicidir.
Çünkü anneler, anneanne ya da babaanneler, sevdiklerinin yiyeceğini bildiklerinden daha bir özenle yaparlar, içine sevgilerini katarlar ve hayatın her alanında içine sevgi katılmış her şey daha lezzetli, güzel ve harikadır.
Günümüzde kadınların pek çoğu çalışma hayatı, çocuklar, ev işleri derken genellikle hazır yiyeceklere yönelmektedir. Ancak bir gün bu güzel yiyecekleri hazırlayacak büyüklerimiz kalmadığında bizler çocuklarımıza bu güzel yiyecekleri nasıl vereceğiz?
Bu nedenle vakit varken yavaş yavaş bu lezzetlerin nasıl hazırlandığını öğrenme vaktini daha fazla geciktirmeyelim.
İşe güzel bir reçel yaparak başlayabiliriz.En sağlıklı beslenme şekli kendi ellerimizle hazırladığımız yiyeceklerle olur.
Özellikle içinde bulunduğumuz ağustos ayında kayısı, şeftali, vişne, incir, böğürtlen, hatta yöresel olarak üzüm, patlıcan, armut gibi meyvelerin de reçelleri yapılabilmektedir, yaklaşık bir ay kadar sonra da ayvalar harika bir seçenek olabilir.

Güzel bir reçel yapmanın da tabii ki püf noktaları vardır; Öncelikli olarak reçel yapacağımız meyveler özenle seçilmeli, taze, çürüksüz olmalarına özen gösterilmelidir. Kayısı, şeftali gibi meyveler çok yumuşak ya da çok sert olmamalıdır
Her meyve mevsiminde daha lezzetlidir bu nedenle mevsim meyvelerinden biri tercih edilmelidir.
Meyveler dikkatlice yıkanmalı ve çekirdekli iseler çekirdekler ayıklanmalıdır.
Şeftali, ayva ya da kayısı gibi meyveler iri iri küp şeklinde doğranarak toz şekere yatırılmalıdır, kayısılar ikiye bölünerek, çilek, vişne böğürtlen bütün olarak da yapılabilir. ( EĞER MARMELAT YAPACAKSANIZ MEYVELERİ RENDELEYİNİZ )
1 kilo meyve için yaklaşık 1,5 kilo kadar şeker koymanız yeterli olacaktır.( şekerini eğer tatlıyı fazla sevmiyorsanız ve meyveler de çok tatlı ise 700 gr, 1 kilo kadar da koyabilirsiniz.)
Geceden şeker koyduğunuz meyveyi sabaha kadar bekleterek şekeri içine çekmesini sağlamaya yardımcı olabilirsiniz.
Sabah, sulanma durumuna göre yaklaşık 2 su bardağı kadar su ilave edilerek önce yüksek ısıda kaynatılır ve kaynayan reçellerin üzerinde oluşan beyaz köpüğü kaşık yardımı ile alarak daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilirsiniz. Kaynayan reçel kısık dereceli ateşte bir yarım saat kadar daha kaynatıldıktan sonra, bir kaşıkla kıvamına bakın ve sulu görünüyorsa biraz daha kaynatın.
Altını kapattığınız reçele 2 yemek kaşığı kadar limon ekleyin ve kavanozlara boşaltın. Kavanozları ters olarak saklayabilirsiniz, açtığınız kavanozu buzdolabında saklayın.
Ayva reçeli yaparken içerisine atacağınız ayva çekirdekleri daha renkli bir görünüm sağlamaya yardımcı olacaktır.
Limon da, şekerlenmesini önlemeye yardımcı olacaktır.