Lens kullanımı :
Bazı kişiler renkli gözlere sahip olabilmek adına bazı kişilerde görme bozukluğu için kullandıkları gözlüklerinden kurtulmak adına lens kullanmayı tercih edebilirler.
Lensler de çeşitlidir; sert yapıda olan kontakt lensler ve yumuşak kontakt lensler olarak adlandırılır. Kullanma şekline göre de lensler uzun süre kullanıma uygun olanlar ya da günlük kullanıma uygun olanlar olarak çeşitlendirilmektedir. Günlük lensler sadece bir gün kullanılıp atılırken aylık lensler bir ay kullanılabilir.
Aylık lensler her gece çıkartılarak lens solüsyonu içerisinde saklanmalıdır. Bir de uzun süre çıkartmanıza gerek olmayan lensler bulunur.
Ancak lens, göz için yabancı bir madde olduğundan gözlerde uzun süre kalması sakıncalı olabilmektir.
Lenslerin bir de renkli lensler, sert lensler, renk körlüğü sorunu yaşayanlar için özel lensler, uzak ve yakın görme sorunu yaşayanlar için lensler, gece gözde kalabilen lensler, çocuklar için pediatrik lensler, uzun süre kullanım sağlayabileceğiniz lens çeşitleri vardır.
Gözlerde astiğmat sorunu yaşayan kişiler için de Toric denilen lensler bulunmaktadır.
Renkli lens kullananlar da genellikle yumuşak kontaktlenslerin kullanımını tercih ederler.
Lens kullanmaya karar verdiğinizde mutlaka bir göz doktoruna danışmalısınız. Göz doktoru göz bebeğinizin çapı ve yapısı hakkında sizi bilgilendirerek uygun bir lens seçmenize yardım edecektir.
Lensler göz bebeğinizin çapı ile aynı olmalı, çok sıkı veya gevşek olmamalıdır.
Kullanmadığımız zamanlarda lensimizin yapısına uygun olarak seçebileceğimiz bir lens solüsyonu ile lenslerin hijyeni ve korunması sağlanmalıdır.
Gözlerin içerisindeki lenslerde protein artıkları birikir ve bu artıkların temizlenmesi gerekir. Ayrıca lensler kullanılmadıkları süre içerisinde mikrop ve bakterilerden arındırılmalı, nemlendirilmeli ve korunmalıdır.
Piyasada satılan çeşitli lens solüsyonlarından size uygun olanları seçerek takmadığınız zamanlarda ve gece boyunca lenslerinizin bakım, temizlik ve korunmasını sağlayabilirsiniz.
Lenslerin iç yüzeyinin dışa doğru dönük olmamasına özen göstermelisiniz, bir elinizle gözkapağınızı hafifçe kaşa doğru çekiniz sonra da diğer elinizin parmağı üzerine aldığınız lensinizi göz bebeğinize yerleştiriniz.
Gözünüzde lens varken sağa sola doğru bakarak lensin iyice yerleşip yerleşmediğine emin olunca aynı işlemi diğer gözünüz için de tekrarlayınız.
Lensler göze takılmadan ve çıkartılmadan önce mutlaka eller iyice yıkanmalı ve kurulanmalıdır.
Lensleri çıkartırken de yukarı doğru bakınız ve yine göz kapağınızı hafifçe kaşınıza doğru çekiniz ve diğer elinizin işaret parmağı ile lensi uç kısmından tutarak aşağı doğru çekiniz ve iki parmağınızla yakalayarak çıkartınız.
Lens kullanmak özen gerektirir, özellikle hijyen kurallarına uymaya, lenslerinizi mutlaka lens solüsyonları içerisinde saklamaya ve temizlemeye dikkat ederek göz sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Turuncu Kasada’da çeşitli özellikte lens solüsyonları bulunmaktadır.