Küçük Çocuklarda Süt Dişi Çürükleri :
Küçük bebeğiniz ilk defa yaklaşık 3-4 aylıkken diş çıkartma belirtileri göstermeye başlar. Genellikle ilk dişler ortalama 7 aylıkken çıkar, tabii bu her bebek de farklıdır bazı bebekler ilk dişlerini çok daha erken çıkartırken bazıları da yaşını doldurduğunda ilk dişini çıkartabilmektedir.
Bebeğin ilk dişleri çıktıktan sonra bu süt dişleri nazik bir bakım ve temizlemeye ihtiyaç duyar. Çünkü bebeğiniz beslendiğinde yiyecek ve içeceklerde bulunan maddeler dişlerine yapışarak bakteri plakları oluşmasına dişlerde mikropların birikmesine ve erken dönemde çürüklere neden olabilmektedir.
İlk dişler çıktıktan sonra dişler küçüklerin kullanımına uygun parmak diş fırçaları ya da temiz bir tülbentle temizlenmelidir. Macun kullanmanıza gerek olmadan ıslattığınız ve parmağınıza sardığınız bir tülbentle bebeğin dişlerini temizleyebilirsiniz. Bebek 2 yaş civarındaysa, yaşına uygun, yumuşak bir diş fırçası ve yutulabilir özellikli bir diş macunu kullanarak dişlerini fırçalayabilirsiniz. Kendisinin yapmasına izin verin ancak ardından mutlaka siz daha düzgün bir şekilde fırçalayarak diş temizliğini tamamlayınız.
Özellikle bebeklerin gece beslenmesi sonucunda dişlerinde çürükler oluşabilir. Gece uykusunda meme emen, süt içen, biberon içen bebeklerin ağzında mikroplar birikir ve süt dişlerine yapışarak zarar verirler. Genellikle beslenmenin yapıldığı üst ve ön dişlerde daha sık görülebilen çürükler, beyazlıklar ve dişin dökülmesiyle başlar. Zamanla diğer dişlere de yayılabilir. Süt dişlerinin tedavisi de zordur, özellikle de ilerlemiş bir çürüğe uygulanması gereken kanal tedavisi, dolgu gibi tedaviler çocuk küçük olduğundan daha zor ve onun için oldukça korkutucu olacaktır.
Bebeğinizin gece beslenmelerini azaltmaya dikkat edin ve her beslenmeden, özellikle şekerli gıdalar tüketildikten sonra dişleri fırçalamaya, eğer bu mümkün değilse beslenmenin ardından su içirmeye önem verin.
Süt laktoz içerdiğinden çürümeye neden olabilir, yani şekersiz süt verseniz bile bebeğin dişlerini etkileyebilirsiniz. Bazı anne ve babalar bebeğin emziğini şeker, bal, reçel gibi tatlı gıdalara batırarak verirler bu da dişler için çok zararlıdır.
Biberon çürüğü denilen çürüklere karşı çocukların korunması için gece beslenme alışkanlıklarını kaldırmaya dikkat edin. Mümkün olduğunca şekerli gıdalardan uzak tutmaya çalışın ve dişleri düzenli olarak temizlemeye dikkat edin. Çocuklar alışkanlıklarını küçük yaşlarda ve sizi örnek alarak kazanırlar bu nedenle onunla beraber siz de dişlerinizi fırçalayın.
Bebeğinizin süt dişleri tamamlandığında mutlaka bir diş doktoruna görünmesinde fayda vardır.
Siz de dişlerini düzenli olarak kontrol ederek erken dönemde önlem almaya çalışın. Pek çok çocuk da biberon çürükleri erken dönemde fark edilmez, dişlerde kahverengi lekeler oluştuktan sonra fark edilir sonra da bu çürükler ağrı yapabilir ve dişler çekilmek zorunda kalabilir. Bu da çocuk da beslenme ve konuşma bozukluklarına neden olabilir.
Çürükler hızlı bir şekilde yayılabilir. Çocuğun gece beslenmelerinden vazgeçirilmesi ve dişlerin düzenli olarak bir yetişkin tarafından fırçalanması gerekmektedir.
Biberon çürüklerinin başladığını ilk fark ettiğinizde vakit kaybetmeden doktora danışarak bu çürüklerin üstünü örtebilecek, dişleri çürüklere karşı güçlendirebilecek önerileri olabilir.
Diş ve ağız temizliği çok önemlidir. Çekebileceğiniz, diş ağrısı ve acılarından başka, ağızda başlayan sindirim, tek bir diş kaybıyla bile sindirim sistemini ve diğer organlarınızı olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle bebeklikten başlayarak her yaşta diş ve ağız temizliğinize dikkat ediniz.