Küçük Çocuklarda Öfke :
Çocuklar hayır cevabını sevmezler ve sık sık sinirlenirler.
Her çocuğun yapısı ve davranışları farklıdır. Sevinmesi, üzülmesi, sinirlenmesi ya da öğrenmesi farklı özellikler göstermektedir.
Pek çok çocuk sinirlendiğinde etrafa saldırmaya, vurmaya ve ısırmaya başlarlar ve bu durumla mücadele edebilmek oldukça zordur.
Bazı ebeveynler çocukların bu davranışlarına aynı şekilde karşılık vermeye, çocuğa şiddet uygulamaya başvurabilirler, bu çok daha yanlıştır.
Bebeklerin ağlama nedenleri ise 2 yaş grubuna göre farklıdır.
Bebekler acıktıklarında, altları kirli olduğunda, üşüdüklerinde ya da korktuklarında ağlayabilir. Ağlayan bebeğe kesinlikle bağırmamalı ve bebek sarsılmamalıdır. Daha çok korkarak ağlamasına ve sarsarak da hasar görmesine neden olabilirsiniz, bu çok tehlikelidir.
Her bebeğin ve çocuğun yapısı farklı olduğundan kimi bebekler kalabalıkta ağlarken kimi bebekler de yalnızken ağlar, bazı bebekler loş ışıkta huzur bulur ve sakinleşirken, bazıları ise aydınlıkta daha huzurludur.
Deneyerek bebeğin huylarını ve onları sakinleştirmeyi öğrenebilirsiniz.
Özellikle 2 yaşında olan çocuklarda öfke krizlerine sıklıkla rastlanabilmektedir.
Öfkeli çocuğun vurmasını ya da ısırmasını onu tutarak durdurmalı ve gözlerinin içine bakarak uyarmak gerekmektedir.
Çocuklar acıktığında, uykusu geldiğinde ya da anlatmak istediği bir şeyi anlatamadıklarında ağlama nöbetlerine girerler.
Bu yaştaki çocuğa odasına kapatmak gibi cezalar vermek, öfkesini daha fazla arttırabilmektedir.
Aslında çocuklar disiplini ve düzeni severler ve buna ihtiyaç duyarlar.
Çocuklarınızı göz kontağı kurarak, ses tonunuzu ayarlayarak ve tutumunuzda kararlı davranarak başarılı olabilirsiniz.
Öfkeli, hırçın çocuğu sakinleştirmek için saldırmasını onu tutarak engellemeye çalışın ve dikkatini başka bir yöne çekmeye çalışın. Kucağınıza alarak hafifçe bir şarkı ya da ninni mırıldanabilirsiniz, durduğunda ona oyun oynamayı teklif edin ve öfkesini unutmasın sağlayın.
Sakinleştiğinde yaptığı davranışın yanlış olduğunu, gözlerine bakarak anlatmaya çalışın.
Yemek yemesi gereken çocuğa “yemek ister misin?” ya da uyuması gereken çocuğa “uyumak ister misin, uykun geldi mi?” diye sormak yerine “yemek vakti, sofraya oturmalısın” “yatma zamanın geldi” gibi kesin cümleler kurmanız ve bunu devam ettirmeniz zaman içerisinde oturacaktır.
Çocuklar pek çok davranışı taklit ederek ve gözlemleyerek öğrenirler, onun yanında siz de kendinize hakim olmalı ve öfkeli davranışlarda bulunmamalısınız.
Bu durum 0-3 yaş çocukların öfkesi ile ilgilidir. Çocuk büyüdükçe, her yaş grubuna müdahale şekli ve verilebilecek cezalar farklı olmalıdır.
Örneğin parkta sürekli kavga eden, huzursuzluk çıkartan çocuğunuzu paraka götürmeye ara verebilirsiniz.
Ayrıca çocuklar televizyondan da kötü etkilenirler, 2 yaş altındaki çocuğunuza TV izletmemeye çalışın, özellikle şiddet içeren programlar çok zararlıdır ve bilinçaltına yer edebilir. Aynı şekilde siz de şiddet ögeleri içeren programları izlememeli ve bunu açıkça çocuğa belirtmelisiniz. Örneğin, “ birbirine vuran bu insanları seyretmek istemiyorum, bu çok yanlış” gibi sesle ve hareketlerimizle belirtmek faydalı olabilir.
Unutmayın çocuklarınıza en büyük örnek sizsiniz. Düzgün davranışlarınızla, onu severek sakinleşmeyi öğretin. Çocuğunuza sık sık dokunun ve kucaklayın, bu onu şımartmaz, aksine mutlu ve huzurlu bir çocuk olmasını sağlamaya yardım eder.