Genellikle çocuklarda görülen ancak yetişkinlik döneminde de yaşanabilen kızamık hastalığı, koronavirüsten çok daha fazla bulaşıcıdır. Bu rahatsızlığın nasıl bulaştığını, nasıl tedavi edildiğini ve çocuklarda kızamık hastalığı belirtileri gibi konuları hemen öğrenin.
Kızamık Nedir?
Kızamık, kızamık virüsünden kaynaklanan ve grip hastalığına benzer semptomlar ile kendini gösteren bir hastalıktır. Ciltte döküntülere de neden olabilir ve bu da halk arasında kızamık döküntüsü olarak adlandırılır. Kaşıntı, yüksek ateş ya da halsizlik gibi hafif şikayetler ile başlar ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Aşılama yapılması, kızamığı önlemek adına büyük önem taşır. Yapılan araştırmalarda aşılama yapılmayan kişilerde hastalığın görülme oranının daha yüksek olduğu biliniyor.
Kızamık Nasıl Olur?
Öncelikle belirtilerin ortaya çıkmasından sonra kızamık döküntülerinin yaklaşık 3-4 günde başladığını belirtelim. Döküntüler başlamadan tedaviye başlanabilmesi için kızamık nasıl olur sorusunun yanıtını biliniyor olması önemlidir. Vücutta küçük ve kahverengi hafif kabarıklar şeklinde bir görüntü meydana gelir. Genellikle baş kısmında görülen bu tablo vücutta aşağı doğru ilerler. Kollarda ve bacaklarda ise ayrı lezyonlar şeklinde görülebilir. Döküntülerin çoğunlukla 4 gün devam ettiğini ve sonrasında soyularak kaybolduğunu söyleyebiliriz. Kızamık döküntüleri solduğunda yüksek ateş de geçer.
Kızamık Belirtileri Nelerdir?
Virüsün bulaşmasından sonra kızamık hastalığı belirtileri hemen ortaya çıkmaz. Ayrıca kızamık belirtileri 8 -12 gün sonrasında görülmeye başlanır. Belirtilerden sadece biri görüldüğünde dahi derhal bir doktora başvurulmalıdır.
Bebeklerde Kızamık Belirtileri
Bebeklerde hafif kızamık belirtileri şu şekildedir:
- Öksürük
- Gözlerde kızarma
- Yüksek ateş
- Burun akıntısı
- Vücutta döküntü
- Huzursuz hissetme
Yetişkinlerde Kızamık Belirtileri
Bebeklerde görülen belirtiler yetişkinlerde kızamık belirtileri olarak da görülebilir. Yetişkinlerde ayrıca şu belirtiler de gözlemlenebilir:
- Hapşırma
- Bitkin ve yorgun hissetme
- Gözlerde yaşarma
- Boğaz ağrısı
- Kuru öksürük
- Gözlerde ışığa duyarlılık
- Ağız içinde grimsi lekeler
- Vücutta döküntüler
Kızamık Nasıl Bulaşır?
Hava damlacıkları, kızamık bulaşma yolları arasında en yaygın olanıdır. Enfekte olan kişinin boğaz salgısının ya da burun salgısının teması ile bulaşması da mümkündür. Hastalığa yakalanmış olan kişiyle aynı havanın solunması durumunda da bulaşmasının mümkün olduğunu belirtelim.
Kızamık Kaşıntı Yapar Mı?
Kaşıntı, kızamık hastalığı belirtileri arasında yer alır. Kaşıntıyla birlikte deride döküntüler de olur. Çoğu zaman deri döküntülerinin meydana geldiği yerlerde kaşıntı da daha yoğun hissedilir.
Kızamık Kaşıntısına Ne İyi Gelir?
Kaşıntı ve kızamık döküntüsü probleminin giderilmesi için mutlaka tedavinin uygulanması gerekir. Kaşıntı giderici krem ve solüsyonlar kullanılabilir ancak bu ürünlerin kesinlikle doktor önerisi ile ve doktor tarafından reçete edilmesi durumunda kullanılması gerekir. Gelişigüzel krem kullanımı durumunda daha ciddi sorunlarla karşılaşılabilir.
Kızamık Nasıl Geçer?
Eğer kızamıktan kaynaklı ek hastalıklar ortaya çıkmadıysa tedavi uygulanması gerekmez ve kızamık nasıl geçer sorusunun yanıtı için bir ilaç kullanımı gerekmez. Doktor sadece şikayetleri ortadan kaldıran bazı ilaç çeşitlerini önerebilir. Sıklıkla merak edilen unsurlardan biri de antibiyotik kullanımı yönündedir. Hastalığın viral bir enfeksiyon türünden kaynaklanması nedeniyle ek hastalıklara yol açmaması halinde antibiyotik kullanımına da gerek olmaz. Kızamık rahatsızlığında asla doktora danışmadan gelişigüzel ilaç kullanılmamalıdır.
Kızamık Kaç Günde Geçer?
Bebeklerde ve yetişkinlerde kızamık hastalığının geçme süresi birbirine yakındır. Yüksek ateş ve deri döküntüleri 4 gün kadar devam ederken kuru öksürük süresi 10 günü bulabilir. Yatak istirahati ve bol sıvı alınması durumunda hastalığın semptomları da daha kısa bir sürede ortadan kaybolur. Kızamığın geçme süresi 15 gün dolaylarındadır ancak bu süre kişiden kişiye değişebilir.