Çocukların Yaş Gruplarına Göre Yapabilecekleri Spor Dalları
Spor yapmanın hayatımızda ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu bir önceki yazılarımızda paylaşmıştık. Spor biz yetişkinler için ne kadar önemliyse çocuklar için de bir o kadar önemlidir. Malesef çocuklarımız bilgisayar başından kalkamadıkları için neredeyse yürümeyi unutacak hale geldiler. Burada görev anne ve babalara düşmektedir. Çocukları spor yapacak yaş aralığına geldikleri zaman yapabilecekleri spor dallarına yönlendirmemizde yarar vardır. Çünkü yapacakları her aktivite çocuklara hem fiziksel hem de sosyal açıdan fayda sağlamaktadır. Hangi yaş aralığında, hangi spor çocuklarımız için uygun? Biliyor musunuz?Yeteneklerini gözlemleyerek onlar için doğru olan branşı tercih etmesine yardımcı olabilirsiniz. Bu nedenle yaş gruplarına göre yapılabilecek spor dalları ve ayrıntılarını sizlerle paylaşalım istedik.
Öncelikle çocuklarımızın ilgilerini ve yeteneklerini doğru tespit etmeliyiz. Her çocuk spor yapabilir. Fakat önemli olan istedikleri, hayatlarına renk katacak, sporu zorunlu oldukları için değil, zevkle yapmalarını sağlayacak bir dal seçmeleridir. Onlarla birlikte ilgilendikleri bir spor dalını seçmeye ne dersiniz? O zaman yaş gruplarına göre yapabilecekleri spor branşlarını inceleyelim.
YÜZME
Yüzme sporu 3 yaştan itibaren başlangıç programları ile başlanabilmektedir. Yenme ve yenilmenin yoğun yaşandığı bir spordur. Antrenman sorumluluğu ve yarışma güdüsü bu sporda oldukça önemlidir. Yüzme bireysel bir spordur. Genellikle aileler çocuklarını öz güvenleri oluşması adına yüzmeye yönlendirmektedir. Fakat önemli olan çocuğun bu sporu sevip sevmemesidir.
TENİS
Aletli sporların başında en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır. 6 yaşından itibaren başlangıç programları ile tenis sporuna başlanabilir. Teniste yüzme gibi bireysel bir spordur. Bu sporda hırsını kontrol edebilen ve bu durumu pozitife çevirebilen çocuklar için başarı kaçınılmazdır. Tenis uzun bir eğitim sürecinden oluşmaktadır. Çok hareketli ve sabırsız bir yapıya sahip çocuğunuz varsa bu süreç eğitici olabilir. Tenis sporuna başladıktan sonra bu branşa ne kadar ilgi duyduğuna bakılmalıdır.
BASKETBOL
En sık tercih edilen spor dallarından birisidir. Basketbol da tenis sporunda olduğu gibi 6 yaşından itibaren başlangıç programlarıyla başlanabilir. Takım sporudur. Kural tanımlaması ve aidiyet duygusunun gelişmesi için basketbol hekimler tarafından 9 yaşından itibaren tüm çocuklara önerilmektedir. Mesela çocuğunuzun sosyalleşmeye ihtiyacı varsa, lider ruhu var fakat paylaşmayı bilmiyorsa takım içinde bunları dengede tutmayı öğrenebilir.
VOLEYBOL
8-9 yaşından itibaren başlanabilir. Üstün teknik gerektiren bir spordur. Kontrol mekanizması ve kuralları tanımlama da önemli bir yere sahiptir. Fakat bu sporda genel becerileri zayıf olan çocuklarda eğitim süreci zorlu geçebilmektedir. Voleybola başlamadan önce çocuğun topu sevmesi ve top hakimiyeti ile ilgili becerilerini göstermesi gerekir.
FUTBOL
Çocukların sosyalleşme, paylaşım, uyum, bir gruba ait olmaları için ideal olan bu spora 7 yaşından itibaren başlanabilmektedir. Genellikle futbol aile büyüklerinin tercih ettiği bir spordur. “Çocuğumu futbola yazdıracağım.” düşüncesini sıklıkla duymaktayız. Her çocuğun sokakta severek oynadığı bir topu ve tuttuğu bir takım mutlaka vardır. Çocuğunuzun şut atma, top sürme gibi becerileri varsa hemen farkedeceksinizdir. Rahatlıkla futbola yönlendirebilirsiniz.
JİMNASTİK
3-6 yaş aralığında başlanabilecek bir spor dalıdır. Bu sporda beden yaşı, esneklik ve algı oldukça önemlidir. Jimnastik de bireysel bir spordur. Bu spor dalı esnek olmayan çocuklar için oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Ayrıca esnekliğin az olması nedeniyle sakatlanmalara da yol açabilir. Jimnastikle uğraşmak isteyen bir öğrencide ilk önce yetenek ve esnekliğe bakılmaktadır. Anne ve babalar çocuğunu esnekliğini kolaylıkla farkedebilirler. Mesela bacaklarını açıp oturan, köprü kuran, taklalar atmaya çalışan ve atan çocukların esneklikleri farkedilecektir.
Yukarıda saymış olduğumuz spor dallarının dışında daha farklı dallara da yönlendirmeniz mümkündür. Önemli olan çocuğunuzun yeteneğinin üzerine gidip ona yardımcı olmanızdır. Sevmediği, zorla yapacağı spor dallarına yönlendirmemelisiniz. İstemediği aktiviler için zorlamayın. Mesela çocukları vazgeçemedikleri alışkanlıkları yüzünden spora yönlendirmek zor olabilir. Spor ile ilgilenmek istemeyebilirler. Burada yapmanız gereken farklı aktiviteler bulmanızdır. Birlikte bisiklet sürebilir, doğa yürüyüşlerine çıkabilir, arkadaşlarıyla aktivite yapmaktan keyif alıyorsa bu imkanı sağlayabilirsiniz. Sporu önce kendiniz sevin daha sonra çocuğunuz sizi örnek alıp spor yapmayı sevecektir.