Çocuklarda Bilgisayar bağımlılığı:
Çocuklar daha doğdukları andan itibaren teknoloji ile tanışıyorlar, cep telefonları, televizyonlar, bilgisayarlar renkli ve ışıklı ekranlar onların dikkatini çekiyor.
Oysa çocuklar için ve özellikle de bebekler için oldukça zararlı olan bu aletler maalesef her evde fazlasıyla var ve çocuğunuzun bağımlı olmasına neden olabiliyor.
Hemen hemen her evde bilgisayar ve çeşitleri, cep telefonları gibi teknolojik aletler mevcut. Günümüzde sokakta eğlenecek oynayacak alan bulamayan çocuklar da ilgilerini teknolojiye yöneltiyorlar.
Her çocuk ders çalışma bahanesiyle aldırdığı bilgisayar ve interneti ilerleyen zamanlarda sadece oyun için kullanmaya ve çok uzun zamanlar bilgisayar başında vakit geçirmeye başlıyor.
Oysa çocuğun bilgisayar başında uzun saatler geçirmesi, içine kapalı, derslere ve çevresine ilgisiz, yemek yemeğe bile vakit ayıramıyor, geç yatmaya başlamış ve okula gitmek istemiyorsa çocuğunuzda bağımlılık oluşuyor olabilir.
Ayrıca daha küçük çocuklarda da televizyonu uzun süre seyretmek, bilgisayar ekranına uzun süre bakmak da gelişiminde olumsuz rol oynayabilmektedir.
Çocuklarda bilgisayar kullanımı bu nedenle denetim altında tutulmalıdır. Ayrıca sürekli bilgisayar başında oturan çocuklarda obezite başta olmak üzere, boyun eğriliği, bel hastalıkları, boyun kısa kalması gibi daha pek çok rahatsızlık da görülebilmektedir.
Çocuklar gerçek hayatta, sosyal hayat içerisinde bir yer edinemediklerini, güçlü olamadıklarını düşündüklerinde sanal alemde bunu başararak buna mutlu olmaya başlar, gerçek hayatta yapamadığı şeyleri yapabilmek, güç, başarı ona kendini daha iyi hissettirebilir, gerçekte karşılaştıkları pek çok sorundan burada uzaklaşırlar.
Çocuğunuz bağımlı olana kadar beklemeyin, eğer çok fazla bilgisayar başında vakit geçiriyorsa buna bir sınırlama getirmenin zamanı gelmiş demektir.
Katı cezalar vermek aksine inatlaşmasına neden olabilecektir.
Karşılıklı konuşarak belirli saatler belirleyerek bu saatlerin dışına çıkmasını engelleyebilirsiniz.
Kavga etmeden ve olayı inatlaşma boyutuna taşımadan tatlı bir dille kurallarınızı kabul ettirmeye çalışın.
Daha sonra iyi bir not aldığında ya da odasını topladığında kullanma süresini o gün için yarım saat uzatmasına izin verebilirsiniz.
Alışkanlıklarımızı küçük yaşlarda edindiğimizi düşünürsek çocuklarınıza küçük yaşlardan itibaren başlayarak sosyal olabilmeleri için parklara ya da kreşlere göndermeyi, ailece yaşına uygun oyunlar oynamayı da tercih edebilirsiniz.
Ayrıca sizi örnek alacak çocuklarınız için siz de bilgisayar başında ve cep telefonlarıyla fazla vakit geçirmemeye özen gösterin.
Ailece eğlenceli vakit geçirebileceğiniz özel zamanlar yaratmaya çalışmalısınız.
Örneğin ailece oynayabileceğiniz bazı eğlenceli oyunlardan birkaç tane satın alabilir ve her hafta farklı bir oyun seçerek birlikte eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Çocuğunuzu ihmal etmeyin, onunla ilgilenin, kucaklayın, sevginizi gösterin ve onunla konuşun. O sizinle konuşmak istemezse, siz ona bir şeyler anlatın, onunla bir şeyler paylaşın tabii onu üzmeyecek ve sorunlarını daha fazla arttırmayacak şeyler anlatmaya özen gösterin.
Çocuğunuzu takip edin, davranışlarındaki farklılıkları gözlemleyerek sorunlarını ve ihtiyaçlarını anlamaya çalışın. Kesinlikle çocuğunuzla büyük tartışmalara girmeyin, bu ters etki gösterebilir ve çocuk sizden daha fazla uzaklaşabilir. Özellikle ergenlik dönemlerinde daha özenli ve dikkatli davranmanızda ve özel hayatına müdahale etmeden çocuğu takip etmenizde fayda vardır.
Eğer yaptığınız şeyler fazla işe yaramıyorsa, bir uzmana başvurarak profesyonel yardım almalısınız.
Sabırla ve ilgiyle her şeyi düzeltebilirsiniz.