Çocuklarda Beslenme :
Günümüzün en büyük tehlikelerinden biri Obezite sorunu. Etrafınızı şöyle bir incelediğinizde sağlıklı bir fiziksel görünüme sahip pek fazla insan göremezsiniz. Çocukları bile oldukça fazla bir şekilde tehdit eden yanlış ve dengesiz beslenme sonucu oluşan aşırı kilolar maalesef çok tehlikeli bir durum almaktadır.
Öncelikle vitrinleri süsleyen, renkli, çekici, kimyasallar içeren enerji değeri yüksek ancak besleyiciliğe sahip olmayan, şekerli, tuzlu gıdalar, renkli ve asitli içecekler çocukların aklını çelmek için birebir.
Hazır gıdalar, fast food dediğimiz çok yağlı ve belki de defalarca kullanılan aynı yağ içerisinde pişirilmiş olan kızartılmış yiyecekler. Bol bol hazır soslar sağlıksız bir beslenme için uygun.
Oysa her yaştaki insan hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmek için sağlıklı beslenmeye ihtiyaç duyar. Günlük vitamin, mineraller, proteinler, kalsiyum almanız gerekir.
Özellikle çocukların düzenli olarak, sağlıklı beslenmeleri fiziksel ve zihinsel gelişimleri için oldukça önemlidir.
Her meyve ve sebzenin mevsiminde tüketilmesi çok önemlidir. Tezgahta çok kısa süre kalan ürünlerin zamanında tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Örneğin dut, böğürtlen, çilek, kayısı, kiraz gibi meyveler mümkün olduğunca mevsiminde yenmelidir.
Genellikle hareket halinde olan ve çok sıvı kaybeden çocukların bol bol su içmesi, kavun, karpuz gibi meyveleri yaz aylarında bol bol tüketmesi önerilir.
Her gün kahvaltıda yumurta, süt, peynir, zeytin, bal, kaymak gibi hem besleyiciliği kuvvetli, hem de doyurucu ve enerji verici gıdalarla güne başlamaları gerekir. Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür ve atlanmaması gerekir. Öğlen ve akşam saatlerinde de et, tavuk, balık gibi protein içeren yiyeceklerin yanı sıra pişmiş mevsim sebzelerinden ve salata tüketmeleri önemlidir. Yemeklerin yanında yoğurdu sofranızdan eksik etmeyin, ayrıca ayran da çocukların severek tüketebileceği besinlerdendir.
Öğün aralarında da mevsim meyvelerini çocuklara verebilirsiniz.
Eğer kilo sorunu yaşıyorsanız sık sık ve küçük öğünler tüketmeye özen gösterin.
Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru bakliyatlar da protein yönünden çok zengindir ve bol bol tüketilmesi gerekmektedir.
Aslında bunları her zaman tüketemeyenler de mümkün olduğunca hazır gıdalardan uzak durarak beslenmeye özen göstermelidirler. Eğer çocuğunuz tatlıya düşkünse evde kendiniz kek, kurabiye gibi gıdaları hazırlayarak ara öğünlerden yemesine izin verebilirsiniz.
Ayrıca kuru yemiş dediğimiz, ceviz, fındık, kuru üzüm, badem gibi besinler de özellikle omega içerikleriyle, mineraller bakımından oldukça faydalıdır. Sağlıklı beslenme, çocuklarınızın bağışıklık sistemini de güçlendirerek hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur.
Doğru beslenen çocuğun, fiziksel gelişimi kadar zihinsel gelişimi de olumlu etkilenir. Saçlar, cilt, göz sağlığı için de beslenme çok önemlidir.
Unutmayın ki her alışkanlık çocuk yaşlarda kazanılır, sağlıklı beslenme alışkanlığını da bu yaşlarda kazandırabilirseniz çocuğunuzun sağlıklı bir hayat sürdürmesine yardımcı olabilirsiniz. Tabii çocukları sağlıklı beslerken kendiniz abur cubur, kızartmalar, hazır gıdalara tüketerek ona iyi bir örnek olamazsınız.