Bebeklerin Alt Temizliği :
Bebeklerinizin doğumundan itibaren her türlü ihtiyacı için pek çok ürün kullanırız. Bebeğin cildi, beslenmesi, temizliği, tırnak ve saç bakımı, oyuncakları, yatağı, emziği derken bütçeniz birazcık sarsılabilir.
Ancak bu ürünler için en önemlisi bebek bezleridir. Piyasada bulunan kullan at hazır bezler gibi bir de yıkanarak tekrar kullanılabilen bebek bezleri bulunmaktadır.
Hazır, kullan at bezler pek çok farklı özelliğe ve forma sahiptir, en önemli ve dikkat edilecek özellikleri sıvıyı emerek bebeğin cildinde kuruluk sağlamaya yardımcı olmaktır. Bez kirlendiğinde çöpe atılır ve annenin işini kolaylaştırır. Bezler bebeğin kaç kilo olduğuna dikkat edilerek tercih edilir. Bebekler büyüdükçe kullanılan bebek bezi çeşitlerinin daha büyük boyları kullanılmalıdır.
Diğer yıkanabilir bebek bezleri bebeğiniz kirlettikten sonra yıkanarak tekrar kullanılabilir, bu nedenle ekonomiktir, ayrıca pek çoğunun yapısı bebeğin cildi ile uyumludur ve cilde zarar vermeyen özelliktedir, ancak diğer hazır bezler gibi kuruluk sağlayamayabilir.
Bebeğiniz ilk doğduğunda ilk günler siyah, katranımsı ve yapışkan şekilde dışkılar, üstelik bazı bebekler 8-10 defa kadar dışkılayabilir. Bebek dışkıladığında hiç beklemeden hemen altını değiştirmek gerekir, çünkü bebeğin oldukça hassas olan cildi dışkı ve idrar asidi ile kolayca tahriş olabilir. Bezler sıvıyı emer ve bebeğin altı bir süre kuru kalabilir ancak dışkı ne kadar emilse de hemen altı değiştirilmelidir.
Bebeklerin altını temizlemek için piyasada pek çok ıslak mendil çeşidi bulunmaktadır, ancak bebeğiniz yeni doğduğunda yeni doğan bebekler için olan ıslak mendil çeşitlerini kullanmalısınız. Ancak bebeğin altını temizlemek için sadece su ve pamuk yeterlidir. Hatta pamuk ve su kullanarak yapacağınız temizlik çok daha sağlıklı olabilir. Bebeğin cildi tahriş olmadan, yumuşak bir şekilde temizlenir. Ya da bebeğin altı cildinin yapısına uygun temizleyiciler ile temizlenmeli, mümkün olduğu kadar da yıkanmalıdır.
Özellikle kız çocuklarının altı önden arkaya doğru, bastırmadan, genital bölgenin kıvrımlarına dikkat edilerek temizlenmelidir ve dikkatlice kurulanmalıdır. En azından her dışkılamadan sonra yıkarsanız bile iyi olacaktır. Bebeğin bezli bölgesinde yaşadığınız kızarıklık ve pişik için de uygun bir ürün kullanılmalı ve cildin bakımı bu şekilde yapılmalı, pişikler yatıştırılmalıdır.
Bebekler ilk doğduklarında yaklaşık 8 defa olan dışkılama, bebeğiniz büyüdükçe azalacak, bebek ek gıdalara geçtikten sonra da farklılık gösterebilecektir. Bebeklerin kakasını sık sık kontrol etmek de önemlidir. Bebeğin dışkısı yediği gıdalar ya da anne sütü alanlar da annenin beslenmesine göre değişebilir. Ancak kakanın sümüksü yapısı, rengi, kan olması gibi durumların takip edilmesi ve özellikle dışkıda görülen önemli değişimlerde mutlaka bebeğinizi bir uzmana göstermeniz gerekir.
Bebeklere tuvalet alışkanlığı genellikle 2,5 – 3 yaş arası kazandırılırken bu alışkanlık her çocukta farklıdır. Bazı bebekler daha erken bez kullanmayı bırakırken bazı bebekler ise 3 yaşından sonra tuvalet alışkanlığı kazanabilir. Yani bu döneme kadar bebeğin alt temizliği ve bez kullanımı devam edecektir.
Tabii ki bebeğiniz oturak ya da tuvalete yapma alışkanlığı kazansa da yine bir yetişkin tarafından altının suyla silinmesi önemlidir.Çişini yaptıktan sonra da altı mutlaka iyi bir şekilde temizlenmelidir.