Bebeklerde Uyku Sorunu :
Tüm bebekler farklı huylara, farklı özelliklere ve dolayısıyla da farklı ihtiyaçlara sahiptirler.
Her bebeğin beslenmesi, uyuması, hareketliliği farklıdır.
Tabii bebeğinizi yakından gözlemlemeniz ve diğer bebeklere göre çok daha farklı olduğunu düşündüğünüz hareket ya da hareketsizlik gibi, bedensel işlevlerinde, fiziksel ya da zihinsel gelişiminde büyük farklar gözlemlemişseniz vakit kaybetmeden çocuk doktoruna danışmanız gerekmektedir.
Aslında çocukların gelişimlerinin çocuk doktoru tarafından düzenli olarak takip edilmesi de son derece önemlidir.
Gelelim pek çok bebekte görülen uyku sorunlarına; bebekler ilk doğduklarında yorgun olurlar ve ilk birkaç günü uyuyarak geçirirler ancak daha sonra bazı bebekler mışıl mışıl uyurlarken bazı bebekler de maalesef anne babayı ayakta tutmaya bayılırlar.
Bebeğinizin ilk doğduğu haftadan başlayarak uyku düzenine alıştırılması önemlidir.
Bebek loş ortamlarda uyutulmalı, uyurken sessiz, sakin bir ortam sağlanmalı ve emzirme saatlerinde uyandırılmalıdır. Uykusunu tam alan bebek günü daha huzurlu ve neşeli geçirmesinin yanı sıra beslenmesi de daha düzenli olacaktır.
Bebek emerken uyursa gaz sancısı çekebilir ve bu da uykusunun bozulmasına neden olabilmektedir.
Bebeğinizi emzirirken uyutmamaya çalışın, emme işlemi bittiğinde gazını çıkarttıktan sonra bebeği hafifçe masaj yaparak, okşayarak, ninni söyleyerek sakinleştirin ve uyumasını sağlayın.
Bebeğin uyku düzensizliği annenin de uykusuz kalmasına ve günü daha verimsiz geçirmesine neden olabilmektedir. Bebeğin uyuması annenin de dinlenmesi açısından önemlidir.
Bebekler ilk doğduklarında daha fazla uyurlar, büyüdükçe uyuma sıklığı da azalmaktadır.
Bebekler ilk 3 ya da 4 ayda günde 16-19 saat uyuyabilirler ve 4. Aydan sonra bu süre giderek kısalmakta 13-14 saate düşebilmektedir.
Bebek gaz sancısı çektiğinde, altı kirli olduğunda ya da acıktığında da uyumak istemez, ya da hemen uyanır. Uyku sırasında altını değiştirmek ya da emzirmek isterseniz bebekle iletişim kurmayın, konuşmayın bebek o saatlerin uyku zamanı olduğunu yavaş yavaş anlayacaktır.
Bebeği her akşam aynı saatlerde yatırmaya özen gösterin, eğer zorlanıyorsanız, gündüz uykularından birini daha kısa tutarak bebeğinizin vaktinde uykuya dalmasını sağlayabilirsiniz.
Gece kalkarak oynamak isteyen bebekle oynamayın, fazla konuşmadan ninni söyleyebilir, hafifçe sırtını okşayabilir ve tekrar uykuya dalmasını sağlamaya yardımcı olabilirsiniz. Eğer gece uyandığında siz onunla oynarsanız, bunu alışkanlık edinecektir.
Ayrıca bebeği ayakta sallayarak ya da salıncakta, emzik emerken uyutmaya alıştırırsanız, gece uyanıp tekrar bunların olmasını bekleyecek bu arada hem sizin hem de bebeğin uyku düzeni bozulacaktır.
Kendi başına uykuya dalması daha sağlıklı olacaktır.
Tabii meme emen bebekler gecede 3-ile 6 kez arası emmek için uyanmaktadırlar. Bu zamanlarda bebekle fazla iletişim kurmadan gazını çıkartın ve oyalanmadan hemen tekrara yatırın.
Bebeğinizin ilk aylarda ortalama 15 -16 saat kadar uykuya ihtiyacı vardır ve bunun uzun saatlerini gece geçirmelidir. Ancak ilk aylarda yaklaşık 8 saatini gece uykusunda geçiren bebek gündüz ise toplamda 7 (3 kere uyumalı)saatini uykuda geçirmelidir.
Bu ilerleyen zamanlarda; 3. Aydan sonra gece 10 saat ve gündüz 5 saat ( 3 kere uyumalı) uyumasının,
6. aydan itibaren gece 11 saat ve gündüz ise 3,5 saat kadar(2 kere uyumalı) uyuması yeterlidir.
Her bebek farklıdır, zamanla bebeğinizin uykusu düzene girecektir, siz doğru davranışlarla bebeğinizi düzene alıştırmaya devam edin.