Bahar Yorgunluğu
İlkbahar ve sonbahar geçişlerinde, sıcaklık değişimlerinden dolayı “bahar yorgunluğu” yaşarız. Bahar aylarında havadaki elektrik yükünün artması ile pozitif ve negatif yüklü iyonlar artar. Negatif iyonlar, insanların halsiz ve yorgun hissetmesine neden olur. Genellikle ilkbahar ve sonbaharın ilk haftalarında belirtilerini hissetmeye başlarız. Belirtiler arasında halsizlik, uykusuzluk veya aşırı uyku hali, bitkinlik, kilo kaybı, kilo artışı, baş ağrıları, vücutta kırgınlık, yorgunluk bulunur.
Bahar yorgunluğundan kurtulmanın yolları beslenme ve spordur. Spor olarak, sabahları hızlı tempoda yürüyüş veya 15 dakikalık egzersiz yapılabilir. Sporla birlikte vitamin ihtiyacı artacaktır. B ve C vitaminleri takviye edilmelidir.
Meyve ve sebze bakımından zengin öğünlerle beslenmek de bahar yorgunluğunu atmamızı sağlar. Bunların yanı sıra günlük tüketilen su miktarı ve uyku düzenine de dikkat etmek gerekir.
Bu dönemde dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Tek tip beslenmeden uzak durmak gerekir. Güne iyi bir kahvaltı ile başlamak günlük enerjimizi karşılamaya yardımcı olacaktır. Dengesiz beslenme ve uzun süre aç kalmak kan şekerinin dengesini bozacağından bahar yorgunluğu belirtileri daha fazla hissedilir. Öğle yemeklerinde et ağırlıklı, akşam yemeklerinde hafif olacağı için sebze ağırlıklı beslenmelidir. Günde en az 2 litre su tüketmek, dolaşım sistemini dengeler ve toksinleri vücuttan atmaya yardım eder.
Yorgunluk ve uykusuzluğu gidermek için tüketilen çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin miktarını azaltmak gerekir. Bu içeceklerin fazla tüketimi kalp çarpıntısı ve su kaybına neden olduğu için bahar yorgunluğu belirtileri daha sık görülür. Bu içecekler yerine yeşil çay ve melisa çayı gibi bitki çayları tercih edilebilir.
*Bu dönemde özellikle C vitamini ihtiyacı da artacaktır.Brokoli, ıspanak, yeşilbiber, kivi, maydanoz, portakal gibi meyve ve sebzeleri bolca tüketmek gerekir.
*Uyku düzeni de bahar yorgunluğu azaltmada etkilidir. Uykusuzluk ve düzensiz uyku, yorgunluk, bitkinlik ve uyuşukluk halini artırır. Günde 6-8 saat uyumak gerekir.
*Çinko ve magnezyum içeren ceviz, fındık ve muz bahar yorgunluğunu azaltmada oldukça etkili besinlerdir. Gün içersinde tüketmeye dikkat edin.
*Tatlı ve hamurlu yiyecekler kan şekerini hızlıca artıran ve azaltan gıdalardır. Bu besinler yerine kan şekerini düzenleyici ve bolca B vitamini içeren kepekli pirinç, kepekli makarna, esmer ekmek ve posalı besinler tüketilebilir.