Gebelik de Kilo Alımı :
Gebelik dönemi bir kadının en güzel ve eşsiz dönemlerinden biridir. Ancak pek çok hamile bazı sağlık sorunları ve endişeler yaşayabilir. Bu son derece normal bir durumdur. Hormonların da etkisi ile hamileler doğum, bebeğin sağlığı, gelecek endişesi gibi duygu değişimleri yaşarlar.
Hamileliğin ilk aylarında oluşan bulantı ve kusmalar 3 ya da 4. aydan itibaren azalacak ve çoğu zaman tamamen kesilecektir. Bebeğin sağlığı, doğum gibi pek çok endişeler ise annenin psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir.
Hamilelik dönemi boyunca anne adayının alması gereken sağlıklı kilo alımı yaklaşık 10-14 kilo arasında olmaktadır. Bundan daha fazla kilo almanız sağlıksız olabilir. Tabii birkaç kilo fark çok etkilemese de hamilelik sırasında kadınların 30-40 kilo kadar bile kilo aldığı görülmektedir. Bu son derece sağlıksızdır. Doğumdan sonra komplikasyonlar oluşmasına kilo alımına bağlı tansiyon, şeker ve bunun gibi pek çok hastalıklar oluşmasına neden olabilir.
Hamilelik süresince yapılması gereken testler ihmal edilmemelidir. Anne de yaşanabilecek bazı sağlık sorunları diyet yapılmasını gerektirebilir. Özellikle gebeliğin 6. ayında yapılacak gebelik şekeri ölçümü sonucu yüksek çıkan şeker mutlaka düzenli olarak takip edilmeli ve anne bir uzman tarafından önerilen diyete harfiyen uymalıdır. Bunun dışında hamilelerin katı diyetlerden kaçınmaları gerekir. Ancak doktorunuzla bir beslenme planı hazırlayabilirsiniz.
Gebelik döneminde alınan kilolar eğer fazla ise doğumdan sonra vermek pek de kolay olmayacağı için çok fazla kilo almanız hem ruhsal hem de sağlık açısından zararlı olabilir. Bu nedenle hamilelik de abur cubur tarzı sağlıksız yiyeceklerden, asitli içeceklerden, fazla şekerden uzak durmak gerekir. Düzenli olarak her gün protein, folic asid, demir, kalsiyum, vitamin ve mineraller almanız gerekir. Bu hem bebek hem de annenin sağlığı için önemlidir. Bebekler gelişirken ihtiyaçları olan her şeyi annenin vücudundan alacaklardır, o zaman yeteri kadar alınmayan besinler ve içerikleri annenin vücudunda eksiklikler oluşmasına neden olabilir. Örneğin yeteri kadar kalsiyum almayan annenin bebeği annenin vücudundan kalsiyumu alır ama anne ihtiyacı olan kalsiyumu bebeğe verdiğinden dişleri çürümeye, kemikleri güçsüzleşmeye başlayabilir bu da annenin sağlığı için çok önemlidir.
Eğer bir rahatsızlığınız yoksa mutlaka düzgün bir şekilde beslenmeye ve sağlıksız, hazır gıdalardan uzak durmaya dikkat ediniz.
Düzenli olarak yürüyüş yapmak da hamileler için önemlidir. Hafif yürüyüşler, yüzme gibi hafif sporlar hem bu süreci hem de doğumu daha rahat atlatabilmenizi sağlamaya yardımcı olabilir. Ancak tabii ki bu süreçte bir rahatsızlığınız yok ise. Bazı kadınlar düşük ya da erken doğum riski taşıyorlarsa doktorlar yatak istirahati verebilir, o zaman buna uymak da çok önemlidir ve uymadığınız da hem kendinizi hem de bebeğinizi tehlikeye atabilirsiniz. Eğer sürekli yatmak zorundaysanız buna mutlaka uyun ancak beslenmenizde de sağlıksız abur cuburlardan, uzak durun ve gereğinden fazla yemeyin. Bol bol su tüketin.
Hamilelik döneminde alınan kilolar çoğunlukla emzirme döneminde, bebekle uğraşırken kolayca verilebilir, bunu fazla dert etmeyin, ancak kilo almaya başladığınızda cildinizi uygun şekilde nemlendirerek hamilelik çatlaklarına karşı cildi güçlendirmeye yardım edin.
Hızlı ve fazla alınan kilolar özellikle de bacak, basen, karın ve göğüslerde derinin incelmesi ve dokuların ayrılması ile oluşabilecek çatlaklara karşı önlem alınması önemlidir. Yoksa bu çatlaklardan kurtulamazsınız. Hamilelerin kullanımına uygun çatlak önleyiciler, kilo almaya başladığınızda cildinizde oluşabilecek çatlakları önlemeye yardım edebilir.
Kilo almak eğer sağlığınızı tehdit etmeyecek ölçüde ise bunu dert etmeyin bebeğinizi kucağınıza aldıktan sonra eski formunuza kavuşabilirsiniz. Ancak 14 kilonun üzerine çıkmamaya dikkat edin, sağlıklı beslenin ve ruhsal olarak da kendinize iyi bakın, moralinizi yüksek tutun. Ruhsal olarak kendinizi iyi hissetmeniz de oldukça önemlidir.
Bebeğinizi sağlıkla kucağınıza aldıktan sonra her şeyin yoluna gireceğini diye düşünün. En önemli şey fiziksel ve ruhsal sağlıktır. Mutlu ve sağlıklı bir hamilelik dileriz.