ÇOCUKLARA DİŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIĞINI KAZANDIRMA
Diş fırçalamak, çocuk yaşlarda edinilmesi gereken bir alışkanlıktır.
Dişleri fırçalamak, ağız ve diş sağlığının en önemli unsurlarından biridir. Ağız ve diş bakımı düzenli olarak yerine getirilmediği sürece kişisel bakım tamamlanmış sayılmaz. Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması dişlerde çürük oluşumuna, plak oluşumuna, ağızda nefes kokusuna ve daha birçok ağız ve diş problemine sebep olabilir.
Çocukların pek çoğu dişlerini fırçalamaktan hoşlanmaz. Bu konuda en büyük rol ebeveynlere düşer. Çocuklar ailelerinin davranışlarını takip ederler ve örnek alırlar. Yani ailenin çocuğuna dişini fırçalamasını söylemektense, kendisinin düzenli olarak dişlerini fırçalaması gerekir. Çocuğunuza yapmadığınız bir şeyi yapmasını söyleyemezsiniz, zaten etkili de olmaz.
Dişler her yemekten sonra düzenli olarak fırçalanmalı ve çocuk bunu görerek öğrenmelidir. Ayrıca dişleri fırçalamak eğlenceli bir oyun haline getirilebilir.
Diş fırçasını çocuğunuzun sevdiği bir renkte alın ve belirli aralıklarla fırçasını değiştirin. Çocuğunuza dişilerini nasıl fırçalayacağını göstererek öğretin. Eğer dişlerini düzenli ve özenli olarak fırçalıyorsa onu ödüllendirin.
Dişini fırçalamadığında nasıl olacağını anlatın ya da fotoğraflardan yardım alın.
Çocukların dişsağlığını korumak için, beslenmesine de dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın. Şekerli, asitli yiyecekler dişlere zarar verir.
Diş fırçalamaya, bebek 6-8 aylık iken yani ilk dişleri çıktığında başlanmalıdır. İlk dişler çıktığında temiz bir tülbent ya da gazlı bezi su ile ıslatarak silebilirsiniz.
Çocukların ağız bakımında diş fırçası seçimi de oldukça önemlidir. Çocuğun ağız yapısına ve yaşına uygun özellikte ve uygun sertlikte fırça seçilmelidir. Diş fırçası kadar diş macunu seçimi de önemlidir. Çocuklar için flor seviyesi düşük diş macunlarının kullanılması önerilir.
Eğer diş fırçalama alışkanlığı küçük yaşlarda kazanılmazsa, ilerde düzenli olarak dişlerin fırçalanması zorlaşır. Önemli olan diş fırçalamanın önemini ve bilincini erken yaşlarda edinebilmektir.