KANSIZLIK SORUNU
Kansızlık çoğu zaman önemsenmese de toplumun genelinde ve her yaş grubunda görülen bir rahatsızlıktır. Ne kadar önemsenmese de kansızlık yaşam kalitesini oldukça fazla etkiler.
Kansızlık, demir eksikliğinden b12 vitamin eksikliğinden ve folik asit eksikliğinden meydana gelebilir. Gebelik, emzirme, büyüme gelişme gibi ihtiyacın arttığı durumlarda demir eksikliği görülebilir.
Düzensiz adet kanamaları, vejetaryen tipi beslenme, çay ve çok fazla tahıl tüketimi, aspirin ve benzeri ilaç kullanımı, buz, kil ve toprak yeme alışkanlıkları da demir eksikliğine yol açar. Demir eksikliği, saçlarda dökülme, tırnaklarda kırılma, halsizlik ve yorgunluğa yol açabilir. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık, en fazla kadınları ve çocukları etkilemektedir. Demir eksikliği olan çocuklarda, yürümede, oturmada, konuşmada gecikme ve öğrenmede güçlük görülebilir.
Et, balık ve süt ürünlerinden uzak beslenmek ise, B12 eksikliğine yol açmaktadır. B 12 eksikliğinde, halsizlik ve yorgunluk, dengesizlik, idrar tutamama, iştahsızlık, duygu değişimleri, sinir hali gibi olumsuzluklar ortaya çıkar.
Folik asitin az olduğu durumlarda da kişilerde, yorgunluk, halsizlik, nefes darlığı ve solgunluk görülebilir. Folik asit en çok yapraklı yeşil sebzelerde, yumurtada, ceviz, badem, fındık gibi yemişlerde, baklagillerde ve tohumlu gıdalarda bulunur.
Kansızlık, okul ve iş verimini etkiler. Yorgunluğa, üşümeye, çarpıntıya, halsizliğe, hatta ağlama krizlerine ve daha birçok olumsuzluğa yol açar.
Öncelikle kansızlığın neden olduğu durum saptanmalıdır. Kansızlık sorunu önemsenmeli ve eğer doktor ilaç verdiyse, kullanılmalıdır.
Yapılması gereken en önemli şey, tek yönlü beslenme alışkanlığından vazgeçmektir. C vitamini yönünden zengin olan gıdalara muhakkak yer verilmelidir. Çay ve kafein tüketimi azaltılmalıdır. Kadınlarda adet dönemlerinde fazla kanama oluyorsa, muhakkak bir kadın doğum uzmanına görünülmelidir.
Kırmızı et, kuru baklagiller, kuru meyveler, sakatat, yeşil yapraklı sebzeler ve pekmez tüketmeye çalışılmalıdır. C vitaminin demir emilimini artırdığı da unutulmamalıdır.
Kırmızı et, karaciğer, deniz ürünleri, fındık, kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, yumurta sarısı, tahıllar demir yönünden zengin besinledir.
Kansızlık çocuklarda görüldüğünde; büyümede gerilik, fiziki aktivitede azalma, daha sık hastalanma ve dikkat dağınıklığı görülür.
Hamilelerde görüldüğünde; bebek ölümleri, düşük kilolu bebek doğurma riski, erken doğum riski, vücut direncinde düşme gözlemlenir.
Yetişkinlerde görüldüğünde ise; sürekli yorgunluk ve halsizlik hissi, iş gücünde azalma ve hastalıklara sık yakalama meydana gelir.
Kansızlık, insan hayatını oldukça önemli bir biçimde etkiler. Kesinlikle ciddiye alınmalıdır. Beslenmemize dikkat ederek ve düzenli doktor kontrollerinden geçerek, sağlığımız koruyabiliriz.