Kaşlar da tıpkı saçlar gibi kendini sürekli olarak yeniler. Ancak kimi zaman çeşitli nedenlere bağlı olarak kaşlarda belirgin bir seyrelme olduğunu fark edersiniz. Bunun nedeni kaş dökülmesidir. Dolayısıyla kaş dökülmesi normal mi sorusunun yanıtı merak edilir. Kaş kaybının aşırı düzeyde olması normal kabul edilmez.
Kaş Dökülmesi Nedir?
Kaşları oluşturan kıl foliküllerinin keratin üretiminde bir sorun olması ve kaşların kökten ayrılarak dökülmesi kaş dökülmesi olarak adlandırılır. Kaş kaybı sadece tek bir kaşta meydana gelebileceği gibi her iki kaşta da olabilir. Bir kaşta dökülme bölgesel olurken diğerinde daha homojen bir dökülme de söz konusu olabilir. Bu nedenle kişiyi oldukça rahatsız edebilen bir sıkıntı olduğunu söyleyebiliriz. Bazı hastalıklar da kaş kaşıntısı ve dökülmesi gibi bir soruna neden olabiliyor. Erken tanı için doktora başvurulmasında fayda olacaktır.
Kaş Dökülmesi Neden Olur?
Çok sayıda unsur kaş dökülmesi sebepleri olarak değerlendirilebilir. Ancak en yaygın görülenleri kısa bir liste halinde aktarabiliriz.
İlerleyen Yaş
İlerleyen yaşla birlikte dokular ve kıl kökleri de yenilenme özelliğini kaybetmeye başlar. Hormonal değişimler de buna eklenince kaş kaybı sorunu yaşanabilir.
Hatalı Beslenme
Vücudun vitamin ve mineral ihtiyacının sorunsuz şekilde karşılanması önemlidir. Yetersiz, düzensiz ya da dengesiz beslenme kaş dökülmesi neden olur sorusunun yanıtlarından biridir. Önce kaşlar incelir ve sonrasında da dökülür.
Kimyasallara Maruz Kalma
Kaş bölgesinin bazı kimyasallara maruz kalması da kaş dökülmesi nedenleri arasında yer alır. Çok yoğun makyaj yapılması, makyajın temizlenmemesi gibi durumları da bu kategoride ele alabiliriz.
Cilt Rahatsızlıkları
Dermatit ya da sedef gibi yaygın görülen cilt hastalıkları kaş dökülmesine sebebiyet verebilir. Çünkü bu hastalıklar bazı kişilerde kaşlardaki kıl foliküllerine de zarar verebiliyor.
Enfeksiyon
Cilt enfeksiyonları, yaralanmalar gibi dokuda hasara neden olan unsurlar kaş kaybının en yaygın nedenlerinden biridir. Bu kişilerde dökülen kaşlar yeniden çıkabilir. Ancak kıl folikülleri hasar aldıysa yeniden çıkma olasılığı düşüktür.
Stres
Stres çok sayıda hastalığın temel nedeni olabilir. Saç dökülmesi ile birlikte kaş dökülmesine de sebebiyet verebiliyor.
Bazı Tedaviler
Kemoterapi gibi bazı tedaviler de kaş dökülmesinin sebebi nedir sorusunun yanıtlarından biridir. Ancak çoğu zaman tedavi sonlandığında dökülen kaşlar yeniden çıkar.
Kaş Dökülmesine Hangi Belirtiler Eşlik Edebilir?
- Deride kızarıklık olması
- Hassasiyet
- Kaşıntı ve tahriş
- Ciltte kuruluk, pullanma olması
- Cildin soluk görünmesi
- Yorgun ve halsiz hissetme
- Ciltte renk değişimleri olması
- Kaş kıllarında kolay kırılma, incelme ve kopmalar olması
Kaş Dökülmesinin Tedavisi?
p>Tedavi öncesinde kaş dökülmesinin nedenlerinin mutlaka araştırılması gerekir. Çünkü uygulanan tedavi bu sorunu ortadan kaldırmaya yöneliktir. Sadece vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanıyorsa ek takviyelerle sorun giderilebilir. Cilt hastalığından kaynaklanıyorsa rahatsızlığın tedavi edilmesi gerekir. Mutlaka bir hekime danışılması gerekir. Nedenin tespit edilerek giderilmesi ile birlikte kaş dökülmesinin durdurulması da mümkün olacaktır.