Doğum Kontrolü ve Yöntemleri
Doğum kontrolü, istenmeyen gebeliği önlemek anlamındadır. Bunun için kullanılan araç-gereçlerden ve ilaçlardan oluşur. Hem erkekler hem de kadınlar kullanabilir.
Kadın ait yöntemler: doğum kontrol hapı, Rahim İçi Araç(RİA), Gebeliği Önleyici İğneler (Aylık,3Aylık), Deri Altı Kapsüller(İMPLANT-NORPLANT), Kadın Kondomu(Diyafram), Sperm Öldürücüler(Spermisitler), Kalıcı Yöntem(Tüplerin Bağlanması)
Erkeğe ait yöntemler: Kondom, geri çekme, kanalların bağlanması
Doğum kontrol hapları: Her gün düzenli alınması gereken yumurta oluşumunu engellemeye yardımcı haplardır. Rahim ağzındaki salgıları kalınlaştırarak sprem geçişini önlemeye yardım eder. Bırakıldığında hamile kalınabilir. Ayrıca adeti düzenlemeye ve adet ağrılarını azaltmaya yardımcıdır.
(21 hap içeren kutular) Adet kanamasının ilk günü başlayarak, her gün 1 hap yutulur. Kutu bitiminde 7 gün ara verilir. 8.gün yeni kutuya başlanır.
(28 hap içeren kutular) 21 beyaz, 7 kahverengi hap içerir. Kahverengi hapların içerisinde demir bulunur. Adetin ilk günü başlanır 21 gün beyaz hap yutulur, diğer 7 günde kahverengi haplar yutulur. Bu kahverengi haplar ara verme döneminden sonra hap içme alışkanlığının unutulmasını engellemeye yardım eder.
Gebeliği önleyici iğneler: 1 ay ve 3 ay koruma sağlayan iğnelerdir. Adetin ilk 7 günü içerisinde yapılmalıdır. İlk uygulanmasında ek yöntem gerekebilir. Adet düzensizliği oluşabilir. Bırakıldıktan sonra gebelik oluşması zaman alabilir.
Rahim İçi Araç(RİA): Bakır veya hormon içeren küçük plastik araçlardır. Bakır olanlar 10 yıl, hormon içerenler 5 yıl kadar uzun süre gebeliğie karşı koruma sağlar. Çıkarıldığında hemen gebe kalınabilir.
Kondom (prezervatif): Erkeklerin kullandığı bir yöntemdir. Cinsel yolla bulaşan AIDS, bel soğukluğu, frengi gibi hastalıklara karşı her iki eşi de korumaya yardım eder. Cinsel ilişki sırasında spermlerin rahme girmesini engelleyerek, gebeliği önlemeye yardım eder.
Doğum kontrolü ve yöntemleri hakkında detaylı bilgi için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı veya hastanelerin Aile Planlaması kliniklerine başvurabilirsiniz.