Menopoz, kadınların adet görmelerinin, yani mensturasyon döneminin sona ermesiyle başlayan dönemdir. Adet dönemi sona erdiğinde doğurganlık da sona ermektedir.
Menopoz dönemine giren kadınların vücutlarında fiziksel ve özellikle cinsel değişiklikler görülebildiği gibi ruhsal olarak da değişimler de görülebilmektedir.
Menopoza giriş genellikle 50 yaş ortalamasında olan kadınlarda görülür ancak bazı durumlarda daha erken ya da daha geç görüldüğü de olmaktadır.
40 yaşından önce görülen menopoz belirtileri erken menopoz olarak nitelendirilir.
Menopoz dönemi genellikle kalıtımsal olarak görülmekle birlikte sağlıklı beslenme ya da sağlıklı yaşam koşulları da menopoz döneminin gecikmesinde etkili olabilmektedir.
Bu dönem, sigara içen, doğum kontrol hapı kullanan, hiç doğum yapmamış kadınlarda da farklılık göstermektedir.
Menopoz döneminin başlaması her kadında farklı şekilde etkiler göstermektedir.
Pek çok kadın bu dönemden sonra sık sık sıcak basması, bunaltı, nefes almada zorluk gibi belirtiler gösterirken pek çok kadın da bu belirtiler görülmez. Sıcak basmaları kadınların östrojen düzeyindeki düşmeyle ilgili olduğu için bu dönemde doktorunuzun önereceği tedaviler ile sıcak basmalarında azalma sağlayabilirsiniz.
Sıcak basmaları sağlık için tehlikeli değildir ancak yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilmektedir.
Bu döneme giren kadınlar düzenli olarak bir jinekoloğa muayene olmalıdırlar.
Kadınlar, artık anne olmak istemeseler bile bu dönemin sona erdiği fikri nedeniyle son derece hassas olurlar ve psikolojik olarak etkilenirler. Bu dönemde özellikle cinsel anlamda da zorluk yaşayabilirler. Genellikle menopoz dönemiyle birlikte vajinal kuruluk da görülmektedir. Bunu önlemek amacıyla yine jinekoloğunuz size farklı ilaç ya da tedaviler önerebilir.
Ayrıca ciltte de esneklik kaybı, buna bağlı olarak kırışıklıklar, saçlarda dökülmeler gibi pek çok sorun görülebilmektedir.
Bu dönemde kilo almaktan korunabilmek ve vücudunuzun sağlığı için daha fazla hareket etmeniz, yediğiniz gıdaların kilosuna daha fazla dikkat etmeniz önerilir.
Hormonların değişimi ile troid rahatsızlıkları da daha sık olarak görülebilir, bu da kilo kontrolünü zorlaştırabilmektedir. Yakınlarının, menopoza giren kişilere destek olarak, bu dönemi daha rahat atlatabilmesi, alışabilmesi için yardımcı olması gerekir.
Menopoz, kadınların aslında olgunluğa erişmiş, artık hamile kalma riski taşımadan daha rahat bir cinsel ilişki yaşayabilecekleri bir dönemdir. Sadece yeni duruma alışmaları için biraz yardıma ve ilgiye ihtiyaçları vardır.