Tansiyon :
Kalbiniz tıpkı bir pompa gibi kanı vücudunuzun her yerine gönderir, atardamarın içinde oluşan basınca ise TANSİYON denir.
Tansiyon (kan basıncı), kanın atardamar duvarlarına yaptığı basınçtır. Tansiyonun normal değerleri bulunur. Bu değerlerin düşmesi veya yükselmesi sağlık açısından zararlıdır. Büyük tansiyon sistolik kan basıncı), kalbin kasılması, kalbin kanı damarlara atması sırasında ölçülen tansiyondur. Yetişkinlerde 10 ila 14 cm (cıva basıncı) normal değeridir. Hipertansiyon, büyük tansiyonun 14ten, küçük tansiyonun 9dan büyük olması demektir. Hipotansiyon, büyük tansiyonun 10, küçük tansiyonun 6 cm altına düşmesidir.
Tansiyon hastalıkları vücudunuz için oldukça zararlıdır, tedavi edilmeyen, özellikle yüksek tansiyon, patlamaya hazır bir bomba gibidir ve başta kalbiniz olmak üzere iç organlarınıza zarar verebilmektedir.
Genellikle küçük yaşlarda tansiyon daha düşük iken yaş ilerledikçe ve bazı rahatsızlıklara bağlı olarak tansiyon yükselebilir. Genellikle 17-18 yaşlarda tansiyon yetişkin seviyesindedir ve yaklaşık 60 yaşından sonra daha yüksek olarak ölçülmektedir. Tansiyonun normalden farklı derecelerde olmasına neden olan etkenler doktorlar tarafından araştırılmalıdır.
Nabız, 1 dakikada kalbin kaç kere kasıldığını yani hızını göstermektedir. Kalbin her kasılmasıyla bir miktar kan atardamarlara geçer. Nabız kalp hızının yanı sıra kalbin düzenli çalışıp çalışmadığı, kalp ritmi ile ilgili de bilgi vermeye yardımcıdır. Bazı kalp ve kapak hastalıklarından nabıza bakılarak, teşhis konulabilir. Sağlıklı bir kişide istirahat halinde nabız dakikada 60-100, ortalama 70 civarındadır. Hastalıklar, spor, stres, yaralanma gibi durumlar nabız hızını arttırmaktadır.
Tansiyonun yüksek olması da düşük olması da oldukça tehlikelidir.
Kalbinizin sıkışma etkisi size büyük tansiyonunuzu; kalbin genişlemesi ise küçük tansiyonunuzu gösterir.
Özellikle tansiyonunuz normalden daha düşük ya da yüksek olarak seyrediyorsa Tansiyon asla kontrolsüz bırakılmamalıdır, evde de tansiyonunuzun doğru bir şekilde ölçülerek, okunması da çok önemlidir.
Evde kendi başınıza tansiyonunuzu ölçebileceğiniz pek çok uygun ürün bulunmaktadır, Güvenilir ve doğru sonuçlar veremeye yardımcı ürünlerden birine sahip olarak tansiyonunuzu birinin yardımı olmadan da ölçebilirsiniz. Sitemizde kendinize ve ihtiyacınıza uygun olan tansiyon ölçer bir alet bulabilirsiniz.
Yaşlılık dönemlerinde sıklıkla görülen tansiyon nadiren de olsa gençlerde de görülebilmektedir.
Özellikle hamilelik döneminde tansiyonun yükselmesi oldukça tehlikelidir, hem annenin hem de bebeğin hayati tehlikesi bulunabilmektedir ve bu dönemde bazı hamileler de maalesef yükselen tansiyon nedeniyle pek çok sorun yaşamaktadırlar.
Düşük tansiyon da, yüksek tansiyon kadar olmamakla birlikte tehlikelidir ve en önemlisi tansiyonun düşmesine ya da yükselmesine neden olan faktörlerin belirlenmesi ve tedavi edilmesidir.
Sık sık yaşanan düşük tansiyon için de,tıpkı yüksek tansiyon gibi bir uzmana görünmenizde fayda vardır.