Hamilelik Takvimi
Hamilelik, yumurtanın döllenmesinden doğuma kadar geçen 40 haftalık süreçtir. 37. ve 42. haftalar arası genellikle doğum gerçekleşir.Şimdi de aylık olarak bebeğin gelişimine ve anne adayındaki değişikliklere göz atalım.
1.ay: (ilk dört hafta) Adet gecikmesi yeni olmuştur, gebeliktesti pozitif çıkmıştır. Hem idrar hem de kan ile gebelik testi yapılabilir. Adet gecikmesinden 3-4 gün sonra idrar testi ile hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu ay içersinde bebek milimetrelik boyutlardadır.
2.ay: (4.-8. hafta) Bebeğin organları gelişmeye başlar. Anne adayında ise hafif bulantı, bel ağrısı, sürekli uyuma isteği, iştahsızlık-tiksinme gibi durumlar görülebilir. 4-8 haftalar arasında bebeğin minik kalbi atmaya başlar ve ultrasonda görülebilir. Beyin hücreleri, kollar ve bacaklar taslak olarak oluşmaya başlar.
3.ay: (8.-12. hafta) Bebeğin gelişiminin çok hızlı olduğu dönemdir. Kolları ve bacakları uzamaya, gözleri oluşmaya başlar. Bebeğin tat alma ve dokunma duyuları gelişir. Hareketlenmeye başlarlar.
4.ay: (12.-16. hafta) Bebeğin vücudu daha belirgindir. Önceki aylarda bebeğin başı ve boyu aynı boylardadır. Bu ayda ise boyu uzamaya başlar. Oldukça hareketlidir. Omurgası son şeklini alır. Anne adayının beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Süt, süt ürünleri ve Omega 3 bolca tüketmeliler.
5.ay: (16.-20. hafta) Bu dönemde anne adaylarının karınları belirlemeye başlar ve karın bölgesinde çatlaklar oluşabilir. Çatlaklar için doktora danışabilirsiniz. Bu ayda bebeğin kulak kemikleri ve beyni gelişmeye başlar. Bu yüzden annenin balık, ceviz, semizotu gibi Omega-3 kaynaklı ürünleri bolca tüketmesi gerekir.
6.ay: (19.-23. hafta) Bebeklerin kasları gelişmeye başlar, bu yüzden oldukça hareketlidir. Hareketleri dışarıdan dokunarak hissedilebilir. Bebek doğum sonrasında hareket edebilmek için kolunu, bacağını oynatır.
7.ay: (24.-28. hafta) Anne adayı yorulma, bel ağrısı, acıkma, mide yanması ve bulantı gibi durumlar yaşayabilir. Bu ay doğan bebek prematüre olarak yaşayabilir. Bebeğin hareketleri sıklıktadır. Uyku zamanları anlaşılabilir.
8.ay: (28.-32. hafta) Bebeğin hareketleri ve tekmeleri daha fazla hissedilir. Karanlığı ve aydınlığı ayırabilir, sesleri duyar. Kendi antikorlarını üretmeye başlamasıyla birlikte bağışıklık sistemi de gelişmeye başlar. Anne adaylarını ise doğum heyecanı sarmaya başlar.
9.ay: Bu ayda bebek aşağı doğru dönmeye başlar. Bebek doğduğunda yaşayabilecek olgunluğa gelmiştir. Annenin karnı büyüdüğü için yorgunluk hissedecektir. Bolca dinlenmesi gerekir. Kalsiyum, Omega-3 içeren besinler ve bol sıvı tüketmelidir.