Çocuklarda Kusma :
Özellikle yaz aylarının bu ilk günlerinde sıcakların birden bastırması pek çok hastalıkları da beraberinde getirmektedir.
Mikroplarla yetişkinlere göre daha fazla haşır neşir olan çocuklarda ise pek çok farklı hastalıklar görülebilmektedir. Birçok etkene bağlı olarak gelişen kusmalar anne babaları oldukça endişelendirmektedir.
Kusmaya neden olan sebepler idrar yolu ve ortakulak enfeksiyonları, bulaşıcı hastalıklar, kızıl, menenjit, çeşitli zehirlenmeler, üşütme, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, güneş altında kalmak ya da başa alınan darbeler kusmaya neden olabilmektedir.
Yaz aylarında sokaklarda oynayan, soğuk su içen, sürekli dondurma yiyen, denizde ya da havuzda vakit geçiren, güneş altında kalan çocuklarda bazı enfeksiyonlar kaçınılmaz olmaktadır. Bilmediğiniz bazı yerden yenilen yiyecekler de sizin için zararlı olabilmektedir.
Arabayla ya da denizde seyahat eden çocuklarda tutma olarak tabir edilen durum gelişerek bulantı ve kusma gerçekleşebilmektedir.
Kusmayı kesmek bazen tavsiye edilmez, çocuk kusarak enfeksiyonu vücudundan uzaklaştırmaya çalışıyor olabilir, önemli olan kusmaya neden olan faktörlerin belirlenerek buna uygun tedavi uygulanmasıdır.
Küçük çocuk ve bebeklerde kusma başladığında bebeğin yan çevrilerek boğaza kaçmasına engel olmaya yardım etmelidir.
Mide bulantısı ve kusma vücutta birşeylerin ters gittiğinin belirtisi olabilir. Bazen de istenmeyen bir şeylerin çocuğa yedirilmesi ya da psikolojik olarak kusma gerçekleşebilir, bunlar geçicidir ve kendiliğinden geçebilir.
Ancak özellikle 6 yaş altı çocuklarınızda kusma veya bulantı 2 saatten daha fazla bir zamandan beri devam ediyorsa, kusmuğunda kan varsa, kusmuk sarı ya da yeşil renkli ise çok fazla kusuyorsa, ishal ya da kabızlık varsa, ateş ya da vücudunda döküntüler oluşmuş ise, hareketlerinde bir değişiklik, sersemleme gibi davranışları varsa, kafasına darbe almışsa ve 6 saatten uzun bir süre idrar yapmamışsa doktora danışmanız tavsiye edilmektedir.
Kusma bazen basit bir üşütmeden kaynaklanabileceği gibi bazen de çok önemli hastalıkların habercisi olabilmektedir.
Kusarak sürekli sıvı kaybeden çocuk eğer sıvı almıyorsa vücut susuz kalarak halsiz düşebilir ve tehlikeli durumlar oluşabilmektedir. Hastanede, kaybettiği sıvı kaybı takviye edilebilir.
Çocukta kusmadan sonra en az bir saat bir şey verilmemeli, mide boş bırakılmalıdır, daha sonra ise yarım çay bardağı kadar su verilebilir.
Suyun azar azar verilmesi daha iyidir, birden alınan sıvılar kusmayı tetikleyebilir. Çocuğun susuz kalmasına engel olmanız gerekmektedir.
Gıda zehirlenmeleri de yaz mevsiminde gıdaların çok hızlı bir şekilde bozulmasıyla gerçekleşebilmektedir. Özellikle donuk gıdaların eriyerek tekrar dondurulması tehlikelidir, ancak tavuk tarzı yiyeceklerin sıcakta kalması ölümcül sonuçlara bile neden olabilmektedir, yiyecekler konusunda da çok dikkatli olunmalıdır.