Ağız Kokusu
Ağız kokusuna, diş ve diş etlerindeki bakteriler sebep olur. Dişlerde oluşan plak da ağız kokusuna sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra mide-bağırsak, böbrek, şeker, solunum yolu hastalıkları da kötü ağız kokusuna sebep olmaktadır.
Diş çürükleri, diş eti hastalıkları, soğuk algınlığı, bademcik iltihabı, az miktarda su tüketimi, dişler arasında kalan besinler ağız kokusu yapabilmektedir. Ağız kokusunu önleyebilmek için dişlerin düzenli olarak (günde en az 2 kez, 2şer dakika) fırçalanması gerekir. Diş fırçalamayla birlikte dişler arasındaki besinleri giderebilmek için diş ipi de kullanılabilir. Ağız gargaraları ile ağız bakımını tamamlayabilirsiniz. Diş fırçalama işleminin son adımı dilin arkadan öne doğru fırçalanmasıdır, bu işlem ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur.
Ağız kuruluğu kötü kokuya sebep olabilmektedir. Bu yüzden günlük su tüketimine önem vermek gerekir. Ayrıca şeker kullanımını dengelemek de ağız kokusunu önlemeye yardım eder.
Tarçın, taze nane ve maydanoz ağız kokusunu önlemeye yardımcı besinlerdir. Gün içerisinde tarçın tüketerek, ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
Ayrıca uzun süre aç kalmak da ağız kokusu yapar. Öğün atlamadan, dengeli beslenmeye önem gösterin.
Pek çok zararı olan sigara, ağız kokusuna da sebep olmaktadır. Sigara tüketimi ağız kuruluğuna, diş ve diş eti hastalıklarına neden olur.
Şekersiz sakız çiğnemek de ağız kokusunu önlemeye yardımcı olan bir önlemdir. Sakız çiğnemek, tükürük akış hızını artırmaya ve ağız temizliğine yardımcı olur.
Sinüzit ve burun tıkanıklığı gibi rahatsızlıklar gece nefes alımını zorlaştırdığı için solunum yolunun kurumasına ve bakteri üremesine sebep olur. Bu durum da ağız kokusu yapabilir.
İleri boyuttaki ağız kokusu sorunu için diş hekimlerine başvurulmalıdır. Ağız kokusu, mide-bağırsak, böbrek, karaciğer, solunum yolu gibi bazı hastalıklarından da belirtisi olabilir.