Yeni Doğan Bebeğin Bakımı :
Yaklaşık 40 hafta kadar süren hamilelik heyecanı yerini annelik heyecanına bıraktığında çok farklı duyguyu bir arada yaşarsınız.
Bir an önce doğsa da kucağıma alsam dediğiniz bebeğiniz artık aranıza katılmaya hazır.
Anne, yaklaşan doğumun heyecanının yanında biraz da korku yaşayabilecektir, bu duygulara eklenen sevinç, bebeğin sağlığı endişesi ile birlikte eliniz ayağınıza dolaşacaktır.
Özellikle anneliği ilk kez yaşayacak kadınlar için bu duygular daha fazla olabilir.
Dünyada her gün yüz binlerce kadın doğum yapıyor ve pek çok kişi 2. ve 3. bebeklerini de kucaklarına alıyorlar. Demek ki bu kadar endişelenmenize gerek yok.
Hamileliğiniz sırasında gerekli kontrollerinizi de yaptırdıysanız, kendinizi yeni doğacak bebeğin mutluluğuna bırakın.
Her şey bittiğinde ve bebeğinizi kucağınıza aldığınızda tüm endişeleriniz kaybolacak ve dünyanın en mutlu insanı olacaksınız. Şimdi, tüm endişelerinizi bırakıp bebeğinizi emzirmenin vakti.
Sizin sıkıntınız, endişeniz sütünüzü etkileyebilir.
Hastaneden çıkıp eve geldiğinizde ve bebekle başbaşa kaldığınızda ufak şeyler bile sizi endişelendirebilir.
Bebeğinizin ağlaması sizi korkutmasın, bebekler altı kirlendiğinde, acıktığında, üşüdüğünde, kucak ve sevgi istediğinde, en sık olarak da gaz sancısı çektiğinde ağlar.
Eğer bu ihtiyaçlarını gözden geçirirseniz bebeğinizin sakinleşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Bebeğiniz yeni doğduğunda sık kaka yapar ve bu rahatsızlık verir, genellikle bazı bebekler 8 defaya kadar kaka yapabilirler bu normaldir.
Bebeğiniz sık acıkıyor olabilir, bebeğinizi sık sık emzirin ve bebeğinizi emzirirken siz de dengeli beslenmeye ve sık sık sıvı tüketmeye özen gösteriniz.
Bebek sizin vücudunuzdaki tüm vitamin, mineral ve kalsiyum desteğini alacağından sizin kendinizi beslemeniz gereklidir. Anne sağlıklı olmalıdır ki bebeğine fayda sağlayabilsin.
Bebeklerde özellikle ilk 6 aylık dönemde gaz sancıları çok sık görülür, bebek ayaklarını karnına çekerek ağlar. Bu durumda bebeğin gazını çıkartabilmek için beslenmesinde hava yutmasını engellemeye yardım edecek şekilde dikkat etmelisiniz, her beslenmeden sonra bebeğinizi omuzunuza yatırarak sırtını saat yününde ovarak gazını çıkartmaya çalışınız.
Bu sorunu sık yaşıyorsanız, çocuk doktoruna danışarak gaz sorunu için damla kullanabilirsiniz. Ancak bu durum genellikle 3 ay ya da 6 aya kadar devam edebilir. Daha sonra geçecektir.
Bebeğinize her gün ya da gün aşırı olacak şekilde banyo yaptırabilirsiniz. Yaz mevsiminde bebek her gün yıkanabilir. Tabii genellikle önce bebeğinizin göbeğinin düşmesini beklemenizde fayda vardır.
Her bebek farklıdır, bazı bebeklerin göbeği 3-4 günde düşerken bazı bebeklerin ise 10 günü bulabilmektedir, bu arada göbeğin bakımı da ihmal edilmemelidir.
Ancak bebeğiniz için kullanacağınız her ürünün sadece bebeklerin kullanımı için tasarlanmış olan ürünler olmasına özen gösteriniz.
Bebeğinizi mevsime uygun olarak giydiriniz. Ancak unutmayınız ki bebekler çabuk üşürler, özellikle de soğuğu en çok başlarından alırlar. Mevsime uygun şapka giydirebilirsiniz.
Bebeğin başının güneşten, soğuktan ve kulaklarının rüzgardan korunması da önemlidir.
Bebeği gereğinden fazla giydirmeyin, isilik olmasına neden olabilirsiniz. Sıcak havalarda fazla giydirmenize gerek yokken soğuk havada ise yelek, hırka gibi giysilerle koruyun ve kendi giysinizden bir kat daha fazla giydirmeye özen gösterin.
Kıyafetlerinin pamuklu olmasına ve cildini tahriş etmeyecek özellikte olmasına özen gösterin.
Unutmayın ki her bebek farklıdır, başka bebeklerle kendi bebeğinizi kıyaslayarak yersiz endişelere kapılmayın, anneliğin ve babalığın keyfini çıkartın.