Parfüm Alırken:
Günlük hayatınızda sıkça kullandığımız koku çeşitlerine şöyle bir göz atalım istedik.
Parfümlerin geçmişi çok uzun yıllar öncesine kadar dayanmaktadır.
Mezopotamya ve Mısır medeniyetlerine kadar dayanmakta olan tarihçesi ile “perfume” yani dumandan gelen anlamına sahiptir.
Fransızlar ise pis kokuların örtbas edilmesini sağlamak için parfüm çeşitleri üzerine çalıştıkları söylenmektedir.
Günümüzde ise kadın erkek herkes, sadece ter kokusunu engellemek için değil güzel kokmak, tazelenmek ya da kişiliğini yansıtmak için bile parfüm ve koku çeşitlerini kullanmaktadırlar.
Deodorant formunda olan ürünler genellikle ter kokusunu engellemeye yardımcı olurken yine roll on ve stick ürünler de ter kokusunun oluşmasını engellemeye yardımcı olacaktır.
Antiperspirant özellik taşıyan ürünler terlemede denge sağlamaya yardım ederek ter kokusuna karşı etki ederler. Bazı çeşitlerinin hiç kokusu bulunmazken bazı çeşitlerinde ise çeşitli bitki, çiçek, odunsu, baharatlı ya da pudralı kokuları bulunur.
Bir de EDT ve EDP olarak parfüm çeşitleri vardır, EDT formunda olan kokularda ise şöyle bir farklılık gözlemlenmektedir. EDP parfümlerde % 20 oranında koku esansı varken, EDT parfümlerde ise bu oran %10 oranında bulunmaktadır bu nedenle genellikle EDP ürünler daha yoğun, kalıcı ve baskın kokulara sahiptir.
Kullandıkları kokuların çevresini rahatsız etmemesini, güzel ve etkileyici kokmak isteyen kişiler kullanacakları parfümü daha özenli bir şekilde seçerek istedikleri etkiyi sağlayabilirler.
Parfümlerde ve diğer koku çeşitlerindeki kokuların algılanma sırası nota olarak adlandırılmaktadır.
Üst notalarda yer alan kokular ilk olarak algılanan kokulardır, orta notalar daha sonra, alt notalar da kokuyu kullandıktan sonraki birkaç saat sonra algılanabilecek kokulardır.
En alt notalarda bulunan kokular kullandığınız parfümlerin kalıcılığını belirlemede etkilidir.
Parfüm seçerken başka birinde algıladığınız kokunun kendi üzerinizde aynı şekilde durmasını beklemeyiniz. Kokular herkesin teninde farklı etki gösterir.
Parfüm alırken aç olmaya özen gösterin, özellikle gün içerisinde baharatlı yiyecekler de tüketmişseniz parfüm teninizde farklı kokacaktır.
Aç olarak seçmeye gittiğiniz parfümü bileğinizin iç kısmına sürün ve kokunun etkilerini tam olarak alabilmek için yaklaşık 45 dakika -1 saat arasında beklemeli ve kokunun etkisini tam olarak algılamalısınız. Sürdüğünüz parfümü ovalamadan kendiliğinden kurumasını bekleyin.
Parfüm almadan önce ne tarz bir koku istediğinize karar vermelisiniz. Çiçeksi, baharatlı, şekerli ya da fresh kokular gibi yapacağınız seçimler, satış uzmanının da size daha iyi yardımcı olmasını sağlayacaktır.
Sürekli değişik parfümleri deneyerek koklamaya çalışırsanız, kokular birbirine karışır ve doğru olanı seçemezsiniz. Bu nedenle gün içerisinde 3-4 kokudan fazla denemenizi tavsiye etmiyoruz.
Günlük kullanım için ya da spor yapıyorsanız daha fresh kokuları tercih edebilirsiniz.
Gün içerisinde çok terleyebileceğiniz bir ortamda bulunuyorsanız daha ağır kokular kullanabilirsiniz.
Serin ortamlar da ise çiçek ve fresh kokular iyi bir seçenek olabilir.
Erkekler eğer takım elbise ile çalışmak zorundaysa parfümlerini boyun ve kulak arkasına sıkarak kullanmalıdırlar, ancak parfümler bu bölgelerde fazla kalıcı olmadıklarından kokusu biraz daha ağır parfümleri tercih edebilirsiniz.
Özellikle önemli bir nokta da şudur ki sigara kullanan kişiler için şekerli kokular tenlerinde ekşimsi bir yapıya dönüşebileceğinden tercih edilmemelidir.