TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞI
Tırnak yiyen insanların, bu alışkanlığa muhtemelen çocukluk dönemlerinde başladığı düşünülür. Tırnak yeme davranışının altında, aileden öğrenme ya da psikolojik etkenler yatmaktadır. Genellikle çocuklarda 3-4 yaşın altında tırnak yeme alışkanlığı görülmez.
Küçük yaşlarda parmak emen çocuklar da tırnak yeme alışkanlığı da görülebilir. 3-4 yaşlarında görülen tırnak yeme davranışı, ilgi çekme amacıyla olabilir.
Tırnak yeme davranışı, sadece çocuklarda görülmez. Ergenlerde ya da yetişkinlerde de görülen bir durumdur. Aileden görerek ya da stresle başlayan, tırnak yeme davranışı, bir süre sonra vazgeçilemez bir alışkanlığa dönüşür. Bu alışkanlık, stres dönemlerinde artarken, normal dönemlerde azalır.
Okul çağındaki çocuklarda, özgüven eksikliğinden, başarısızlık korkusundan, arkadaşlarla yaşanan sorunlu ilişkilerden meydana gelebilir.
Yetişkinlerde, işle ilgili sıkıntılardan, karşı cinsle ilgili yaşanan sıkıntılardan, ekonomik sorunlardan vb. sorunlardan kaynaklanabilir.
Çoğu kişi tırnak yemedavranışını gerçekleştirirken, bunun farkında değildir. Ancak bu davranış, sosyal açıdan da olumsuz bir davranıştır. Tırnaklarını ya da tırnak etlerini yiyen kişi, kendisi her ne kadar farkına varmasa da, karşıdan hiç hoş görünmez. Tırnak yeme davranışının, sadece sosyal boyutu yoktur. Aynı zamanda birçok fiziksel tehlikelere yol açabilir.
Sürekli, etrafla temas halinde olan elin, ağza götürülmesi, hastalıklara yol açabilir. Tırnak yiyen çocukların, diğer çocuklara oranla daha fazla hasta oldukları saptanmıştır. Tırnakları yutmak çok daha fazla rahatsızlıklara sebep olabilir.
Tırnak yiyen kişiler, el görüntülerinin kötü göründüğünü düşündükleri için, psikolojik olarak da kendilerini kötü hissederler.
Çocuklarınızı, tırnak yeme davranışından vazgeçirmek için, bu olumsuz davranışın yerine başka bir davranış koymayı deneyin. Örneğin oyun hamuru, boyama kitabı gibi oyalayıcı aktivitelerde bulunabilirsiniz. Çocuklarınızın tırnak bakımını siz üstlenin. Ellerine bakım yapın, krem sürün. Tırnaklarını yediği zaman hoş görünmediği ona güzel bir dille anlatın. Asla baskıcı davranmayın, sabırlı olun. Tırnak yeme davranışını aşacağına inanın ve çocuğunuzu da inandırın. Bu davranışı aşması konusunda, ona küçük ödüller verin.
Yetişkin biriyseniz ve tırnak yeme davranışını bırakmak istiyorsanız. Koruyucu ojelerden yararlanabilirsiniz. Ancak bu davranışı alışkanlık haline getirdiyseniz, ojenin mucizevî sonuçlar doğuracağını düşünmeyin. Siz de tırnak yeme alışkanlığının yerine başka uğraşlar koymayı deneyin.
Tırnaklarınızın temiz ve bakımlı olmasına özen gösterin. Bakımlı el ve tırnak görüntüsü, sizi bu davranıştan caydırabilir. Tırnaklarınızı neden yediğinizi ve neden yemeye başladığınızı düşünün. Stres zamanlarında bu davranışı göstermemeye dikkat edin. Eğer bu davranıştan kesinlikle vazgeçemiyorsanız, bir doktordan yardım alabilirsiniz.
El ve tırnak bakımı çok önemlidir. Tırnakları yemek, hem psikolojik hem de biyolojik birçok olumsuzluğa yol açabilir.