İDRAR YOLU ENFEKSİYONU HAKKINDA
İdrar yolu enfeksiyonu çoğunlukla kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Nadiren çocuklarda da görülebilir. Çoğu zaman şiddetli ağrı ve bir takım problemlerle yol açabilir. Bu rahatsızlık kendi kendine geçebileceği gibi doktor tedavisi de gerektirebilir.
İdrarda yanma, sık idrara çıkma, idrarda kan görme, bel ağrısı, akıntı, mide bulantısı, idrarı tutamama, ateşlenme ve halsizlik gibi belirtiler, idrar yolu enfeksiyonlarında görülebilir.
Kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarının çoğu dışarıdan bulaşır. İdrar yolu mesafesinin kadınlarda kısa olması bu rahatsızlığı yaşamalarının önemli sebeplerindendir. İdrar çıkış yeri ile dışkı çıkış yerinin birbirine yakınlığı bu sebeplerden bir diğeridir.
Cinsel ilişki de bu rahatsızlığa yakalanma riskini artırabilir. Gebelik dönemlerinde, kadınların idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riskinin arttığı gözlemlenmiştir. Menopoza girmiş kadınlarda ise, bu rahatsızlığın daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir.
Vücut direncinin azaldığı dönemler idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Havuz, deniz, sauna gibi ıslak ortamlar, cinsel ilişki gibi nedenler de bu rahatsızlığı tetikleyebilir.
Tuvalet temizliğine önem göstermemek, idrar yolu enfeksiyonuna kapılma riskini artırır. Genital bölgenin temizliği tuvalet dışında da oldukça önemlidir. Pamuklu ve temiz çamaşırlar giymek, günlük ped kullanmak ve bu pedi sık sık değiştirmek sağlık açısından önemlidir.
Bol sıvı tüketmek bu rahatsızlığı atlatmada oldukça önemlidir. Bol su tüketmek, tuvalete çıkma sıklığını da artırır. Ayrıca C vitamini almak da enfeksiyonun süresini kısaltabilir. Cinsel ilişkiden sonra genital bölgeyi temizlemek çok önemlidir. Cinsel ilişkiden sonraki 15 dakika içinde kadınların tuvalete çıkmaları da önemli bir tedbirdir.