Değerli Taşlar :
Organik süreçlerle oluşmuş değerli malzemeler değerli taşlar olarak adlandırılır ve bunlar usta ellerde işlenerek gerçek mücevherlere dönüşürler. İnci de derin denizlerde istiridye deniz canlısının içinde kendiliğinden oluşur ve şekline, büyüklüğüne, rengine göre değeri değişir. İnci üzerinde genellikle işleme yapılmaz, doğal şekli ile değerlendirilir.
Değerli taşlar, genellikle büyüklüklerine göre değerlenirken işlenişi de çok önemlidir. Üzerlerinde bulunan ufacık bir çizik bile değerini kaybetmesine yol açar.
Çıplak gözle tam bir değerlendirme yapmak kolay olmasa da her değerli taşın işlemesi değerinin artmasını ve gerçek bir sanata, mücevhere dönüşmesini sağlar.
Kadınların sıklıkla kullandığı mücevherler altın ve gümüş olsa da bunlarla birlikte kullanılan değerli taşlar onların güzelliklerini artırmaktadır.
Kadınların en vazgeçilmezi de pırlanta ve elmastır. Pırlantalar çok yüksek basınç ve sıcaklıkla oluşan değerli taşlardır. Koyu sarıdan çok çok berraklığa kadar geçişlerde renklere sahiptir. Üzerlerinde bulunan gözle seçilemeyecek kadar küçük bereler, çizikler de temizlik derecesini azaltır ve değerini düşürür. Piyasada aynı büyüklükte ancak çok farklı değerlerde pek çok pırlanta vardır, işte bu çizikler, renginin tonu değerini belirlerken çok önemlidir.
En temiz, en berrak taş en değerlisidir tabii ölçeği de büyüdükçe paha biçilmekte zorlanılır.
Pırlanta , elmasın işlenmiş halidir.
Elmasın ve pırlantanın tartılmasında ölçü birimi olarak karat kullanılır (1 karat 200 miligrama eşittir).
Değerli taşların üzerindeki ışığı yansıtan açılı yüzeylere Faset denir. Elmasın 57 fasetli olarak kesilmiş haline de pırlanta denilir. Pırlanta üzerinde 57 faset bulunmaktadır. Elmas, çok serttir ve diğer bütün mineralleri kesebilir. Bir diğer önemli özelliği de kırılgan olmamasıdır. Elmasın içine girebilen tek şey sadece ışıktır ve elması yine sadece elmasla kesebilirsiniz.
Bir diğer ve takılar da çok kullanılan değerli taş da zümrüttür. Zümrüt, Beril diye adlandırılan minerallerin bir türüdür.
Işığı kırma ve yansıtma gücü fazla yüksek olmayan zümrüt, yakın değerdeki diğer değerli taşlara göre fazla ışıldamaz. Dünyadaki en kaliteli zümrütler Kolombiya’dan ihraç diğer ülkelere dağıtılmaktadır.
Bu değerli zümrütler damarlar içinde kalsit ve pirit ile beraber oluşmuştur. Saf zümrütler çok nadir olarak bulunur ve zümrüt kristallerinde çoğunlukla başka mineraller ve ufak lekeler bulunur.
Zoisit kayaçları içinde bulunan ve rengi kırmızımsı mor olan taşlarda yakuttur. Temiz bir yakut’un kratı 6000 dolar civarındadır. Nadir bulunur ve oldukça sert yapıdadır.
Labrodorit, tanzanit, lal, ametist , kavansit, zultanit, kyanit, selestit, oltu, opal, mercan, oltu, selenit, moldavit, morganit, rodonit, safir, yakut, oniks, karneol, florit, sodalit, kaplan gözü, yeşim, kehribar, kuvars, aquamarin, akik, lapis, turkuaz, hematit bu taşlardan bazılarıdır.
Tüm bu güzel ve değerli taşlar, değerli metaller olan altın, gümüşle birleştirilerek sıklıkla kadınların boynunu, ellerini, bileklerini, kulaklarını süslemektedir. Hatta çeşitli taç, kemer, toka gibi aksesuarlar da değerli taşlarla süslenebilir. Erkekler ve hatta bebekler için de pek çok değerli taşlarla süslü aksesuarlar tasarlanmaktadır.