SOĞUK ALGINLIĞI İÇİN ÖNERİLER
Soğuk havaların devam ettiği şu günlerde hepimiz gripten korunmanın veya kurtulmanın çarelerini aramaktayız.
Grip olduğumuzda maalesef vücudumuzun direnci düşer ve kendimizi yorgun, bitkin hissederiz. İster istemez günlük hayatımızın akışı aksar ve daha çok dinlenmeye ihtiyaç duyarız. Soğuk algınlığına yakalandığımızda vücudun direnci daha fazla düşer ve vücut kendisini ne kadar geç toparlarsa, iyileşme süresi de o kadar uzun sürer.
Kış aylarında genellikle hava soğuk olduğu için evimizi, odamızı gerektiği kadar havalandırmayız. Havasız kalan ortamlarda ise hasta olma riskimiz daha fazladır.
Herkesin soğuk algınlığına yakalandığı şu günlerde hapşırırken tek kullanımlık kağıt peçete kullanmak gerekir. Ellere hapşırmak ise toplumda yaygın görülen davranışlardan biridir. Eğer alışkanlık olarak elinize hapşırıyorsanız, daha sonra mutlaka yıkamalısınız. Grip olan başka bir kişinin kişisel eşyalarını kullanmamalısınız.
Bitki çayları, bitkisel yağlarla yapılan masajlar rahatlamanızda etkili olur. Anneannelerimizin yöntemi olan tarhana ya da tavuksuyu çorbası da boğazı yumuşatmaya yardım eder. Limon, sıcak su ve bal karışımı da soğuk algınlığı olan kişilere tavsiye edilir, bu karışım aynı zamanda rahatlatıcı bir lezzete de sahiptir.
Hem gripten hem de diğer hastalıklardan korunmak için bol bol meyve, sebze ve vitamin almak, bol bol su tüketmek gerekir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek, sadece soğuk algınlığına karşı korumakla kalmaz, sağlıklı bir yaşam için de imkan sunar.
Soğuk algınlığından korunma yollarından biri de vücudu, ayakları sıcak tutmak ve üşümemektir. Bol bol dinlenmek, gribin çabuk atlatılmasında etkilidir.
Sigara içmek, sigara içilen ortamlarda bulunmak önerilmez. Bol temiz hava almaya, kendinizi yormadan hafif yürüyüşler yapmaya bakın.
Pozitif düşünmek, soğuk algınlığını çabuk atlatmanızda etkilidir. Sürekli ne kadar güçsüz, yorgun ve hasta olduğunuzu düşünmeyin. Olumlu düşünmek, tüm hayatınızı etkileyecektir, bunu unutmayın.