Müzik ruhun gıdasıdır. Bence doğru bir yargı. Her insanın ruhuna hitap eden bir sürü müzik türüleri vardır. Hangi tarzı dinlemekten keyif alıyorsak onu dinleriz. Sevdiğimiz müzik yorgunsak yorgunluğumuzu atmamıza yardımcı olur, neşeliysek neşemize neşe katar, hüzünlüysek hüznümüze ortak olur. Müziğin, kişinin ruh haline göre değişen etkileri vardır. Herkes müziği kendisine göre yorumlar, anlamlar katar.
Yapılan araştırmalarda, çocuklara, anne karnından itibaren ilk yıllara kadar müzik dinletmenin birçok yararı olduğu gözlemlenmiştir. Özellikle Klasik müzik ve doğa sesleri çocuğun bedensel, zihinsel ve psikolojik gelişiminde etkili olmaktadır. Fakat burada şunu belirtmek isterim. Çok sesli ve sert müzikler tercih etmemeniz daha uygun olacaktır. Müziği yakından ve bir kulaklık ile anne karnına temas ettirmeden, doğal şekilde dinletmelisiniz. Alçak ses tonuyla, bulunduğunuz ortamın sesine karışmış bir şekilde müzik dinletmeniz bebeğin sıkılmamasını sağlayacaktır.
Bebekler, anne karnındayken dinledikleri müziğe 6 ve 7. aydan itibaren tepki vermeye başlıyorlar. Doğduktan sonra bu müzik onlara aşina gelebiliyor. Müzik çocukların kendilerini ifade edebilme yeteneğini geliştirdiği gibi, daha yaratıcı, estetik ve yapıcı düşünme kapasitelerini arttırmaktadır. Ayrıca çocukların beyin aktivitesini arttırken stres ve huzursuzluklarının azaltılmasını da sağlamaktadır.
Bir türlü uyuyamayan bebeğimize müzik dinletiriz değil mi? Etkisini hemen farketmişsinizdir. Çünkü bebek sevdiği müziği dinleyerek sakinleşecek ve huzurlu olacaktır. Aslında müzik sizin yardımcınızdır.
Müzik Dinlemenin Bebek ve Sizin Üzerinizdeki Etkileri Kısaca Şunlardır:
- Doğmadan dinletilmeye başlanan müziğin çocuğun daha ılımlı davranışlar sergileyeceği ve ilerleyen yaşlarda da bunun etkilerini göreceği düşünülmektedir.
- Bebeklere müzik dinletmeniz konuşmasına ve algılamasına yardımcı olmaktadır.
- Müzik dinlemenin özellikle matematiksel zekanın gelişmesinde etkisi olduğu gözlemlenmiştir.
- Küçük yaşlarda dinletilen müzikler çocuğun yaşama sevincini arttırmakla birlikte, huzurlu bir yaşam olanağı sağlamaktadır. Bunun etkilerini de ilerleyen yaşlarında görecektir.
- Eğer bebeğiniz iştahsız ise klasik müzik dinletmeyi deneyin. Klasik müziklerin bazılarının iştah açma özelliği olduğu gözlemlenmiştir.
- Bazı müziklerin ders çalışırken konsantrasyon arttırdığı bilinmektedir. İş ortamında ya da ders çalışırken dinlenen müzik verimi, isteği ve enerjiyi daha da arttırmaktadır.
- Bazı hastaların müzik dinleyerek yaptığı terapinin iyileşme sürecini hızlandırdığı düşünülmektedir.
- Müzik dinleyen çocuğun beyni rahatlamakta ve zeka gelişmine katkı sağlamaktadır.
- Dinlettiğiniz müzik sayesinde çocuğun melodi ve ritim kulağı gelişmekte ve bu ilerki yaşlarında onun için bir avantaj olabilmektedir..