Kadın ya da erkek fark etmeksizin hepimizin isteği bakımlı ve sağlıklı görünmektir. Bunun için illaki çok şık giyinmiş, çok fazla makyaj yapmış olmamız gerekmez. Sağlıklı bir vücut ve temiz giysiler herkese kendini iyi hissettirecektir. Çünkü insan sosyal bir canlıdır ve her zaman rekabet halindedir. Rekabetin ilk basamağında da çoğunlukla nasıl göründüğümüz öne çıkar. Görüntümüzü durumlara ve şartlara göre değiştirebilmemiz, bize farklı sosyal alanlarda yer edinebilme olanağı da sağlar. Görünümünde değişiklik yapmak isteyen bireylerin başvurdukları ilk yöntem saçlarını değiştirmektir.
Peki bizim için bu kadar önemli olan saçlarımızın yapısını tam olarak biliyor muyuz?
SAÇIN YAPISI
Saç, keratin dediğimiz bir tür proteinden oluşur. Her bir saç telimiz birbirinden bağımsız olarak büyür, gelişir ve dökülür. Fakat bu bağımsız her bir telin yapısı aynıdır. 1 saç folikülü ana hatlarıyla 5 bölümden oluşur
1-Saç
2-Cilt
3-Kas
4-Kök kılıfı
5-Salgı bezi
SAÇIN EVRELERİ
Anagen Dönem: Gelişim dönemi de diyebiliriz. Saçlarımızın %85’i bu evrededir. Saçların en sağlıklı olduğu, büyüme gelişiminin devam ettiği bu dönem yaklaşık 3 yıl sürer.
Katagen Dönem: Geçiş dönemidir. Bu aşamada saç teli cilt altından yükselmeye ve yavaş yavaş kökten ayrılmaya başlar. Beslenemeyen saç teli incelir ve hücre ölümü hızlanır.
Telogen Dönem: Saçların dinlendiği dönemdir. Kökten ayrılan saçlar dökülür ve kıl folikülü yeni saç teli yapımı için harekete geçer. Saçlı deride herhangi bir sıkıntı yoksa 1 hafta içerinde yeni saçlar oluşmaya başlayacaktır.
SAÇ NEDEN DÖKÜLÜR?
Bu sorunun bir çok cevabı vardır. Kadınlarda genel olarak dış etmenler (boyalar-kurutma makineleri-yanlış kozmetik ürün kullanımı..vb) etkili olurken, erkeklerde bu durum daha çok genetik nedenlerle görülür. Ailesinde kellik sorunu olan bir erkeğin, saç dökülmesi sorunu yaşaması kuvvetle muhtemeldir.
Kadın tipi dökülmede teşhisi doğru koymak çok önemlidir. Bunun için öncelikle bir tam kan testi yapılmalıdır. Kansızlık, polikistik over sendromu, guatr, zoretanin ve benzeri tedaviler ve menopoz gibi sağlık problemleri varsa uygun bir ilaç tedavisi başlanmalıdır. Fakat dökülme; yoğun ısıya maruz kalma ve yanlış kozmetik ürün kullanımı gibi dış etmenlerden kaynaklanıyorsa, bu sebebi ortadan kaldırmak ve uygun bakım metodlarını belirlemek saçın doğal yapısına dönmesine yardımcı olacaktır.
Erkekler de ise durum biraz daha karmaşıktır. Erkeklik hormonu olan testosteron, 5 alfa redüktaz enzimi ile bir araya geldiğinde DHT (Dihidrotestosteron) oluşturuyorlar. DHT saç köklerine yerleşerek saç telinin nefes almasını ve beslenmesini engelliyor. Gelişemeyen saç teli zamanla inceliyor ve dökülüyor. Bu rutin 10-15 kez tekrarlandığı zaman, o foliküldeki saç teli üretimi sona eriyor ve bölgesel dökülmeler yaşanıyor. Bu nedenle DHT baskılaması yapılmadan erkek tipi saç dökülmesinin önüne geçebilmek mümkün değildir.
Bir sonraki yazımda saç dökülmesinin önüne nasıl geçebileceğimizi detaylı olarak anlatacağım.